Wykonanie
- Jakie chcesz ciasto na imieniny synku?-
Czekoladowe z
likierem.- Z likierem? Ale przecież tobie nie wolno.- Jak to nie wolno. A pierniczki? Przecież były z
lukierem.- A z lukrem.No i rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego ciasta. Z pomocą przyszłedł mi segregator "Successful Baking", który pożyczyłam od mojej koleżanki.Ciasto upieczone, smakowało i to bardzo (nawet ja chociaż na diecie skusiałm się, a co, w końcu imieninowe).
Synio zachwycony, chociaż nie omieszkał dodać, że na zdjęciu w oryginale jest jeszcze krem
maślany, a ja go nie zrobiłam.

Składniki:40 g
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej125 ml wrzątku125 ml
śmietany275 g
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli100 g
masła175 g
cukru pudru2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
brandy lub
rumu (niekoniecznie)100 g
dżemu malinowego (dałam
truskawkowy)Polewa:100 g
cukru pudru75 g
czekolady, rozpuszczonej45-60 ml
mleka3 łyżki posypki czekoladowejKrem
maślany:50 g
masła75 g
cukru pudru25 g
czekolady, rozpuszczonej1-2 łyżeczki srebrnych kuleczek do dekoracjiWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować 2 tortownice 23 cm (ja piekłam w jednej, jedną porcję po drugiej) a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Kakao i
kawę wsypać do miseczki i rozpuścić w 125 ml wrzątku. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wmieszać
śmietanę.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól do miski. W drugiej misce ubić
masło i
cukier aż stanie się jasne i puszyste. Stopniowo wbijać
jajko, ekstrakt
wanilii i
rum, nadal ubijając. Na przemian dodawać mieszankę
śmietanowo-
czekoladową i
mąkę (po trosze za każdym razem). Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do przygotowanych form. Piec 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem). Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chłodne ciasto przełożyć
dżemem (posmarować jedną część i przykryć drugą) i wyłożyć na paterę.Na
lukier wymieszać
cukier,
czekoladę i odpowiednią ilość
mleka (dodawać stopniowo). Rozprowadzić na wierzchu ciasta, posypać brzegi (lub całość) posypką
czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.Na krem
maślany (ja nie robiłam) ubić
masło na gładko, dodać
cukier i
czekoladę nadal ubijając. Nakładać rękawem do dekoracji dookoła ciasta. Udekorować srebrnymi kulkami

/wydrukuj przepis/