ßßß Cookit - przepis na Truskawki i czekolada ....

Truskawki i czekolada ....

nazwa

Wykonanie

Tarta jest dosyć wytrawna gdyż krem jest z gorzkiej czekolady . Jeżeli nie lubicie nie słodkich słodkości :) to polecam dodanie czekolady mlecznej z gorzką lub białej z gorzką.
Składniki :
60 g cukru pudru
torebka cukru waniliowego
2 jajka
150 g miękkiego masła
150 g mąki
100 g mąki żytniej
2 łyżki kakao
200 ml śmietany 36 %
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru czekoladowego
truskawki
brandy
Przygotowanie :
Cukier puder wraz z cukrem waniliowym i masła miksuję.
Dodaję jajka oraz przesiane mąki wraz z kakao.
Mieszam, zagniatam ciasto, formuję kulkę i wkładam na 2 godziny do lodówki.
Rozwałkowuje ( co ważne ciasto ładnie się rozwałkowało - z czym zazwyczaj mam problem) i przenoszę na formę do tarty. Ugniatam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 20 minut.
Studzę.
Śmietanę wlewam do rondelka, podgrzewam na małym ogniu. Zdejmuję z gazu.
Dodaję połamaną czekoladę i mieszam do połączenia się.
Dodaję 2 łyżki likieru czekoladowego ( w przepisie był pomarańczowy).
Wykładam krem na tartę, rozprowadzam i na 3 godziny chowam do lodówki.
Truskawki kroję w plasterki i zalewam brandy ( w przepisie był sok z pomarańczy i likier pomarańczowy), odstawiam na około 40 minut.
Wyjmuję tartę z lodówki , układam odsączone truskawki.
Dobrze by tarta przed jedzeniem postała w temperaturze pokojowej około 30-60 minut.
Moja kreatywność jeśli chodzi o przygotowywanie słodkich wypieków jest zerowa. Dlatego w 99% przypadków korzystam ze sprawdzonych przepisów, gdyż nie znoszę jak mi coś nie wyjdzie ...
Przepis ten lekko (bardzo lekko) zmodyfikowałam na podstawie przepisu z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/truskawki-i-czekolada.html