ßßß

Tarta jest dosyć wytrawna gdyż krem jest z gorzkiej czekolady . Jeżeli nie lubicie nie słodkich słodkości :) to polecam dodanie czekolady mlecznej z gorzką lub białej z gorzką.Składniki :60 g cukru pudrutorebka cukru waniliowego2 jajka150 g miękkiego masła150 g mąki100 g mąki żytniej2 łyżki kakao200 ml śmietany 36 %250 g gorzkiej czekolady2 łyżki likieru czekoladowegotruskawkibrandyPrzygotowanie :Cukier puder wraz z cukrem waniliowym i masła miksuję.Dodaję jajka oraz przesiane mąki wraz z kakao.Mieszam, zagniatam ciasto, formuję kulkę i wkładam na 2 godziny do lodówki.Rozwałkowuje ( co ważne ciasto ładnie się rozwałkowało - z czym zazwyczaj mam problem) i przenoszę na formę do tarty. Ugniatam.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 20 minut.Studzę.Śmietanę wlewam do rondelka, podgrzewam na małym ogniu. Zdejmuję z gazu.Dodaję połamaną czekoladę i mieszam do połączenia się.Dodaję 2 łyżki likieru czekoladowego ( w przepisie był pomarańczowy).Wykładam krem na tartę, rozprowadzam i na 3 godziny chowam do lodówki.Truskawki kroję w plasterki i zalewam brandy ( w przepisie był sok z pomarańczy i likier pomarańczowy), odstawiam na około 40 minut.Wyjmuję tartę z lodówki , układam odsączone truskawki.Dobrze by tarta przed jedzeniem postała w temperaturze pokojowej około 30-60 minut.
Moja kreatywność jeśli chodzi o przygotowywanie słodkich wypieków jest zerowa. Dlatego w 99% przypadków korzystam ze sprawdzonych przepisów, gdyż nie znoszę jak mi coś nie wyjdzie ...Przepis ten lekko (bardzo lekko) zmodyfikowałam na podstawie przepisu z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014.