Wykonanie

Tarta jest dosyć wytrawna gdyż krem jest z
gorzkiej czekolady . Jeżeli nie lubicie nie słodkich słodkości :) to polecam dodanie
czekolady mlecznej z gorzką lub białej z gorzką.Składniki :60 g
cukru pudrutorebka
cukru waniliowego2
jajka150 g miękkiego
masła150 g
mąki100 g
mąki żytniej2 łyżki
kakao200 ml
śmietany 36 %250 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
likieru czekoladowegotruskawkibrandyPrzygotowanie :
Cukier puder wraz z
cukrem waniliowym i
masła miksuję.Dodaję
jajka oraz przesiane
mąki wraz z
kakao.Mieszam, zagniatam ciasto, formuję kulkę i wkładam na 2 godziny do lodówki.Rozwałkowuje ( co ważne ciasto ładnie się rozwałkowało - z czym zazwyczaj mam problem) i przenoszę na formę do tarty. Ugniatam.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na 20 minut.Studzę.
Śmietanę wlewam do rondelka, podgrzewam na małym ogniu. Zdejmuję z gazu.Dodaję połamaną
czekoladę i mieszam do połączenia się.Dodaję 2 łyżki
likieru czekoladowego ( w przepisie był
pomarańczowy).Wykładam krem na tartę, rozprowadzam i na 3 godziny chowam do lodówki.
Truskawki kroję w plasterki i zalewam
brandy ( w przepisie był sok z
pomarańczy i
likier pomarańczowy), odstawiam na około 40 minut.Wyjmuję tartę z lodówki , układam odsączone
truskawki.Dobrze by
tarta przed jedzeniem postała w temperaturze pokojowej około 30-60 minut.


Moja kreatywność jeśli chodzi o przygotowywanie słodkich wypieków jest zerowa. Dlatego w 99% przypadków korzystam ze sprawdzonych przepisów, gdyż nie znoszę jak mi coś nie wyjdzie ...Przepis ten lekko (bardzo lekko) zmodyfikowałam na podstawie przepisu z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014.