ßßß Cookit - przepis na Szakszuka raz!

Szakszuka raz!

nazwa

Wykonanie

Jajka i pomidory to moja wielka, wielka miłość. Lubię jajka na miękko, które na sobotnie śniadanie przygotowują synowie, uwielbiam omlety w wersji słodkiej lub wytrawnej, właśnie z pomidorami, kocham "kolorowe kanapki", których dwa obowiązkowe elementy to jajko na twardo i pomidor. Latem jadam na śniadania jajka na półmiękko z malinowym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim albo jajka w koszulce na szpinaku duszonym z pomidorami. Jajko i pomidor to dla mnie mariaż idealny! Jesienią, gdy jeszcze całe mnóstwo pomidorowej dobroci na targu, ale już chłodniejsze poranki, pichcę na śniadanie rozgrzewającą szakszukę . Zróbcie ją na weekendowe śniadanie, jest fantastyczna!
Dobrze jest dobrze zacząć dzień. Od głaskania kota na tarasie z kubkiem zielonej herbaty w dłoniach, od rozgrzewającej miski owsianki, zerwania kilku jesiennych jabłek z jabłonki w ogrodzie. Albo od "Good Morning" Norah Jones, posłuchajcie i … dobrego dnia!
Kiedyś ktoś zasugerował mi, że dobrym pomysłem na zachowanie zdrowia jest stosowanie się do diety zgodnej z grupą krwi. Ponoć działa cuda, ponoć najlepsza. Poczytałam co tam piszą we wskazówkach dotyczących mojej grupy krwi i … natychmiast zarzuciłam pomysł by z nią się zmierzyć, sugerowała bowiem, że niewskazane są dla mnie pomidory ! No jak to - bez pomidorówki, bez caprese, suszonych pomidorów, pomidorów po prowansalsku, bez sosów pomidorowych do makaronu? Jak żyć? Ja bez pomidora, bez jajka i mleka żyć nie potrafię.
Często zdarza mi się w tygodniu robić śniadania tylko dla siebie, jednoosobowe, czasem najprostsze albo wyjątkowo dopieszczone. W szlafroku i kapciach zaglądam do lodówki, w której zawsze jest co najmniej 30 wiejskich jajek. Jajka to mój najczęstszy wybór na śniadanie, zawsze mnie inspirują, zaskakują i bawią. Śniadanie z jajkami często oznacza, że rezygnuję z chleba, szczególnie, gdy nie upiekłam ulubionego chleba wieloziarnistego . Wyciągam z szuflady moją ukochaną jednoosobową patelenkę i smażę jajka sadzone, szybki omlet, ukochaną jajecznicę albo jednoosobową porcję szakszuki. Jedno-naczyniowe śniadanie - bez talerza, zbędnego zmywania, stawiam patelnię na desce i jem śniadanie prosto z patelni .
To nie jest "jajecznica z pomidorami", szakszuka to osobny byt, zaczarowane danie z pomidorami i jajkiem w roli głównej . Korzeni tej potrawy można szukać w Izraelu, Tunezji albo krajach arabskich. W mojej szakszuce zawsze jest prażony kumin i odrobina chilli, czasem dodaję do niej kozi twaróg albo kawałek upieczonej papryki bez skórki, posypuję grubo siekaną natką i wyjadam łyżką prosto z patelni. Takm ten widelec na zdjęciu to małe oszustwo. Jeśli nie podasz do szakszuki pieczywa, lepiej jeść ją łyżką, by nie pozostawić ani smugi fantastycznego sosu pomidorowego.
Szakszuka / shakshuka
porcja jednoosobowa
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki kuminu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor malinowy lub bawole serce (poza sezonem użyj ok 200g pomidorów pelati z puszki)
sól morska
świeżo mielony pieprz
kawałek papryczki chilli (lub płatków chilli)
2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
opcjonalnie - kawałek upieczonej i pozbawionej skórki papryki, kozi twaróg
Na rozgrzanej oliwie upraż ziarna kuminu, aż zaczną pachnieć, dodaj pokrojona w piórka szalotkę i posiekany czosnek - przesmażaj aż warzywa zmiękną. Pomidora sparz, obierz ze skórki i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj pomidora do warzyw na patelni, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekaną papryczkę chilli (ostrożnie!) i posyp połową natki pietruszki. Przykryj patelnię i duś pomidory ok 5 minut, aż będą miękkie i zaczną się nieco rozpadać. Odkryj patelnię i smaż kolejne 4-5 minut, by sos lekko odparował. Na tym etapie możesz dodać pokrojoną w kostkę upieczoną i pozbawioną skórki paprykę. Gdy sos zgęstnieje, ale pomidory jeszcze będą w kawałkach, zrób zagłębienie w sosie i w środek wbij jajko. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię pokrywką i smaż na niewielkim ogniu ok 3 minut*, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem wyłóż na wierzchu kozi twaróg i posyp pozostałą natką. Szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni, ja ją jadam bez pieczywa. Pycha!
* przygotowując porcję dla kilku osób trzeba będzie wydłużyć czas ostatniego duszenia, wówczas zdejmuj do miseczek najpierw sos, a potem ostrożnie jajka łyżką cedzakową, by nie pękło żółtko. Ewentualnie, jeśli masz patelnię bez plastikowych elementów, wstaw ją do rozgrzanego do 180st piekarnika na kilka minut.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/10/szakszuka-raz.html