Wykonanie
Mimo tak wielu
dyniowych przepisów, które przewinęły się już przez moją kuchnię, zawsze najchętniej wybieram te z udziałem pieczonej dyni . To nie tylko najsmaczniejszy, ale i najmniej kłopotliwy sposób na nią (pomijając oczywiście uprzednie ewentualne obieranie i krojenie ;)).Tym razem wybórł padł na przepis
Katie Quinn Davies z jej książki ‚What
Katie Ate’ (o której wspominałam na początku tego roku).
Dynia serwowana jest tutaj w towarzystwie aromatycznego,
pietruszkowo-
szałwiowego pangrattato czyli czegoś w stylu kruszonki z lekko czerstwego, podsmażanego na
oliwie chleba (radzę od razu przygotować go więcej niż w przepisie ;)).
Nieznacznie zmodyfikowałam recepturę, dorzucając do listy składników również
czosnek i
płatki chili, bez nich
dynia była bowiem mało wyrazista.
Skróciłam też czas pieczenia, gdyż ‘przepisowe’ 35-40 minut to dla średniej wielkości kawałków dyni zdecydowanie za dużo.Użyłam tutaj pestek z wydrążonej dyni, możecie jednak użyć też już wyłuskanych pestek i zamiast piec je w piekarniku, można zrumienić je tylko na patelni (jednak te z piekarnika są o niebo lepsze! często mieszam je z
przyprawami – np. z naszym ulubionym
curry – i podaję je jako ‘przegryzkę’; można też najpierw je lekko przesuszyć).
1 kg dyni2 gałązki
rozmarynu1 – 2 ząbki
czosnku2 łyżeczki mielonego kuminu¼ – ½ łyżeczki
płatków chili3 łyżki
oliwysól morska +
pieprz z młynkanasiona dyni (użyłam tych z rozkrojonej dyni) + 1 łyżka
oliwy + szczypta kuminu i
chili na pangrattato :2 łyżki
oliwy2
szalotki1 ząbek
czosnkuok. 40 g miąższu dobrego
chleba na zakwasie / wiejskiego (lekko czerstwego / 1-2 dniowego)kilkanaście listków
szałwiimały pęczek
natki pietruszkisól morska +
pieprz z młynkaPiekarnik nagrzać do 230 – 240 st.
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w 2,5 cm kostkę (jeśli używamy dni Hokkaido etap obierania ze skórki możemy pominąć).Igiełki
rozmarynu bardzo drobno posiekać,
czosnek zmiażdżyć i b.drobno posiekać lub rozetrzeć w moździerzu / przecisnąć przez praskę.Kumin,
rozmaryn,
czosnek i
chili wymieszać z
oliwą, dodać
dynię, posolić, ewentualnie doprawić
pieprzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 20 – 25 minut (do miękkości).W tym czasie przygotować pangrattato .
Chleb rozdrobnić (miksuję w malakserze lub siekam).
Szałwię i
natkę pietruszki drobno poszatkować.Ząbek
czosnku zmiażdżyć i b.drobno posiekać lub rozetrzeć w moździerzu / przecisnąć przez praskę.
Szalotki b. drobno poszatkować i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut (unikamy zbrązowienia), a następnie dodać
czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać
zioła i
chleb, posolić, dokładnie wymieszać z
szalotkami i smażyć kilka minut (mieszając od czasu do czasu), aż
chleb zacznie się rumienić. Przełożyć do miseczki.Upieczoną
dynię przykryć, by pozostała ciepła.Obniżyć temperaturę do 200 – 220 st.Oczyszczone i osuszone nasiona dyni wymieszać z 1łyżką
oliwy, sporą szczyptą kuminu i
płatków chili, posolić i ułożyć na wyłożonej papierem blasze; piec ok. 10 – 15 minut, aż nasiona będą dobrze rumiane.Serwować
dynię posypaną pangrattato i upieczonymi nasionami.
‚