ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na żurek z 7 najprostszych składników

Domowy zakwas na żurek z 7 najprostszych składników

nazwa

Wykonanie

Po prostu go zrób. Najprostszy, najwdzięczniejszy element przygotowań do Wielkanocy, który trzeba nastawić najdalej 4 dni przed Świętami. Praktycznie zero pracy (orajt, zajmie to ok 5 minut), smak obłędny i satysfakcja ogromna. To już czas, najwyższy czas na domowy zakwas na żurek . A żurek wielkanocny ugotowany na tym zakwasie to bajka, po prostu poezja!
Już dzwony śpiewają, już okna umyte, już w naftalinie tkwi ciuch. A tak nastrajając się przedwielkanocnie, słucham kabaretów i radosnych rozśmiechiwanek. Posłuchajcie "Wesołej Wielkanocy" wg Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego w wykonaniu Ireny Kwiatkowskiej, czyli Kabaret Starszych Panów w najlepszej, jajecznej formie. Może uda się nawet napić pieprzówki…
Czy robicie domowy zakwas na żurek ? To szalenie proste i tak wdzięczne. Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy.
Zdjęcie powyżej przedstawia składniki, których używam do zakwasu na żurek. Wszystko zapewne masz w domu, jeśli brakuje czynnego zakwasu chlebowego, po prostu go pomiń.
Jeśli jeszcze nie przekonałam do zrobienia domowego zakwasu, to może chcesz dowiedzieć się co mają w składzie gotowce żurkowe (zakwasy lub gotowe "żurki" w kartonie) dostępne w sklepach? Bardzo proszę:
"Żurek" : woda, przeciery warywne w różnych proporcjach (z cebuli i ziemniaków), białka mleka, mąka żytnia, mąka pszenna, przyprawy, tłuszcz roślinny, bulion pieczarkowy (ekstrakt grzybowy, sól, laktoza, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i rybonukleotydy disodowe, hydrolizat białka roślinnego, maltodekstryna, ekstrakt przypraw, dekstroza), bulion warzywny (naturalne aromaty, proszek serwatkowy, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe, sól, kwas cytrynowy - regulator kwasowości, maltodekstryna), aromat, kwas mlekowy - regulator kwasowości, sól, skrobia kukurydziana, błonnik cytrusowy, mąka ryżowa. Zawiera śladowe ilości laktozy (z mleka), soi oraz selera pochodzące z dodatków i przypraw. uffff
I jeszcze jeden "naturalny koncentrat żurku" : naturalny zakwas żurku, woda, czosnek, cebula, przyprawy aromatyczno smakowe, E-211 - Benzoesan sodu (substancja konserwująca), E-412 Guma Guar (zagęszczacz), E-117 Biel tytanowa (barwnik). Wciąż macie ochotę na gotowca ze sklepu?
Wystarczy tylko wymieszać 7 składników dostępnych w każdym domu i "podglądać" słój z zakwasem przez kolejne 4-5 dni i tyle ! No dobrze, jeśli nawet musisz kupić mąkę żytnią razową, to zrób to. Jest dostępna w każdym większym sklepie. Poziom satysfakcji z ugotowania żurku wielkanocnego na domowym zakwasie - bezcenny!
Uwielbiam zapach domowego żurku wielkanocnego . Gdy nastawiam zakwas na żurek, codziennie "zaciągam" się aromatem powstającego kwasu żytniego. To odurzające, obezwładniające, cudowne!
Jeśli będziesz przyjmować sporą rodzinę na Wielkanoc, zrób zakwas z litra wody (czyli podwójnej porcji), jeśli jednak tylko dla kilku osób, wystarczy mniejsza ilość wg proporcji podanych niżej.
500ml mocno ciepłej przefiltrowanej wody
100g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki zakwasu chlebowego żytniego
ale można pominąć ten składnik
2 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
W sporym słoju wymieszaj wszystkie składniki i przykryj ściereczką lub gazą. Odstaw na blat w kuchni w ciepłe miejsce. Przez kolejne 4-5 dni mieszaj zakwas i wąchaj, czy już ładnie kwaśnieje. Po ok 4-5 dniach powinien być gotowy. Przecedź zakwas przez sito, przelej do butelki i trzymaj w lodówce.
Gotowy zakwas wystarczy dodać do wywaru warzywnego, a o gotowaniu żurku wielkanocnego poczytajcie w tym poście (klik). To co, nastawiacie?
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/04/domowy-zakwas-na-zurek-z-7.html