Wykonanie
Po prostu go zrób. Najprostszy, najwdzięczniejszy element przygotowań do Wielkanocy, który trzeba nastawić najdalej 4 dni przed Świętami. Praktycznie
zero pracy (orajt, zajmie to ok 5 minut), smak obłędny i satysfakcja ogromna. To już czas, najwyższy czas na domowy zakwas na żurek . A żurek wielkanocny ugotowany na tym zakwasie to bajka, po prostu poezja!

Już dzwony śpiewają, już okna umyte, już w naftalinie tkwi ciuch. A tak nastrajając się przedwielkanocnie, słucham kabaretów i radosnych rozśmiechiwanek. Posłuchajcie "Wesołej Wielkanocy" wg Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego w wykonaniu Ireny Kwiatkowskiej, czyli Kabaret Starszych Panów w najlepszej, jajecznej formie. Może uda się nawet napić pieprzówki…Czy robicie domowy zakwas na żurek ? To szalenie proste i tak wdzięczne. Zapach domowego zakwasu
żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym
żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem
majeranku, wiejskim
jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej
białej kiełbasy.

Zdjęcie powyżej przedstawia składniki, których używam do zakwasu na żurek. Wszystko zapewne masz w domu, jeśli brakuje czynnego zakwasu
chlebowego, po prostu go pomiń.Jeśli jeszcze nie przekonałam do zrobienia domowego zakwasu, to może chcesz dowiedzieć się co mają w składzie gotowce
żurkowe (zakwasy lub gotowe "
żurki" w kartonie) dostępne w sklepach? Bardzo proszę:"Żurek" :
woda, przeciery warywne w różnych proporcjach (z
cebuli i
ziemniaków),
białka mleka,
mąka żytnia,
mąka pszenna,
przyprawy,
tłuszcz roślinny,
bulion pieczarkowy (ekstrakt
grzybowy,
sól, laktoza, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i rybonukleotydy disodowe, hydrolizat
białka roślinnego, maltodekstryna, ekstrakt przypraw, dekstroza),
bulion warzywny (naturalne aromaty, proszek
serwatkowy, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, rybonukleotydy disodowe,
sól, kwas
cytrynowy - regulator kwasowości, maltodekstryna), aromat, kwas
mlekowy - regulator kwasowości,
sól,
skrobia kukurydziana, błonnik
cytrusowy,
mąka ryżowa. Zawiera śladowe ilości laktozy (z
mleka), soi oraz
selera pochodzące z dodatków i przypraw. uffffI jeszcze jeden "naturalny koncentrat
żurku" : naturalny zakwas
żurku,
woda,
czosnek,
cebula,
przyprawy aromatyczno smakowe, E-211 - Benzoesan
sodu (substancja konserwująca), E-412 Guma Guar (zagęszczacz), E-117 Biel tytanowa (barwnik). Wciąż macie ochotę na gotowca ze sklepu?Wystarczy tylko wymieszać 7 składników dostępnych w każdym domu i "podglądać"
słój z zakwasem przez kolejne 4-5 dni i tyle ! No dobrze, jeśli nawet musisz kupić
mąkę żytnią razową, to zrób to. Jest dostępna w każdym większym sklepie. Poziom satysfakcji z ugotowania
żurku wielkanocnego na domowym zakwasie - bezcenny!

Uwielbiam zapach domowego
żurku wielkanocnego . Gdy nastawiam zakwas na żurek, codziennie "zaciągam" się aromatem powstającego kwasu żytniego. To odurzające, obezwładniające, cudowne!Jeśli będziesz przyjmować sporą rodzinę na Wielkanoc, zrób zakwas z litra
wody (czyli podwójnej porcji), jeśli jednak tylko dla kilku osób, wystarczy mniejsza ilość wg proporcji podanych niżej.500ml mocno ciepłej przefiltrowanej
wody100g
mąki żytniej razowej typ 20003 łyżki zakwasu
chlebowego żytniegoale można pominąć ten składnik2 ząbki
czosnku6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzu2
liście lauroweW sporym słoju wymieszaj wszystkie składniki i przykryj ściereczką lub gazą. Odstaw na blat w kuchni w ciepłe miejsce. Przez kolejne 4-5 dni mieszaj zakwas i wąchaj, czy już ładnie kwaśnieje. Po ok 4-5 dniach powinien być gotowy. Przecedź zakwas przez sito, przelej do butelki i trzymaj w lodówce.Gotowy zakwas wystarczy dodać do
wywaru warzywnego, a o gotowaniu
żurku wielkanocnego poczytajcie w tym
poście (klik). To co, nastawiacie?