Wykonanie
Oto kolejny przepis na zakwas na żurek. Wzorowałam się na zeszłorocznym przepisie, podejrzanym u Eweliny. Tym razem jednak, zakwas robiłam na zakwasie
chlebowym. Zdecydowanie szybciej i trzeba uważać, żeby nie czekać zbyt długo. 2 dni wystarczą.

Składniki:10 czubatych łyżek
mąki żytniej razowej2 ząbki
czosnku8 kulek
ziela angielskiego8 kulek
czarnego pieprzu4
liście laurowe2 łyżki dokarmionego zakwasu4 szklanki ciepłej przegotowanej
wodyWykonanie:
Mąkę zalewamy
wodą i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.Przelewamy do naczynia i dodajemy zakwas, wszystkie
przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki
czosnku. Mieszamy.Naczynie przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np tuż obok kaloryfera).Raz dziennie zakwas mieszamy.

/wydrukuj przepis/