ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni na żurek

Zakwas żytni na żurek

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Wielkanoc, więc czas na świąteczne przepisy. Przygotowanie zakwasu na żurek jest niezwykle proste, zabiera kilka chwil. Wystarczy zmieszać mąkę z wodą i po kilku dniach zakwas jest gotowy. Dla polepszenia smaku zakwasu warto dodać przyprawy, takie jak podaję w przepisie.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dołożyć do zakwasu skórkę z chleba razowego na zakwasie lub dolać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Ja nie dokładam ,,przyspieszaczy" kwaszenia i zakwas zawsze się udaje. Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, staje się coraz kwaśniejszy.
Po ukiszeniu należy rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Składniki:
4 szklanki letniej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
4 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Składniki zakwasu wymieszać dokładnie w wyparzonym słoiku.
Słoik nakryć gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok 4 dni.
Codziennie wymieszać zakwas, aby pobudzić proces fermentacji.
Po ukiszeniu, przechowywać zakwas w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/03/zakwas-na-zurek.html