Wykonanie
O mirabelkowym chutney'u myślałam od pierwszych dni sierpnia, gdy obdarowano mnie pierwszymi złotymi śliweczkami, jednak w pierwszej kolejności były mirabelkowe
dżemy,
konfitury, kompoty na zimę, mirabelki suszone, lemoniad a i
jogurtowy sernik z mirabelkami . Dopiero wrzesień nastraja tak naprawdę do robienia chutneyów, a ten nowy w mojej kolekcji, chutney z mirabelek,
figi i baby
patisonów urzekł mnie absolutnie.

Kołyszę się w rytm cudnej, ciut jesiennej, no może złoto-jesiennej bossanowy Paula Desmonda "Wave", posłuchajcie - prawda, że brzmi jak Złota Polska Jesień?Kwaśne mirabelki, delikatny
patison i słodkie,
świeże figi, to tego wyśmienita
mieszanka przypraw, którą wypatrzyłam w jesiennym KUKBUK-u. Jeśli nie macie jeszcze najnowszego numeru, podpowiem, że jest fajny materiał o chutneyach i podpowiedzi z czym je jeść. Chutney mirabelkowo-
figowy z baby
patisowami wymyśliłam sama, jednak zaintrygowała mnie "
uniwersalna przyprawa", której przepis jest w magazynie na stronie 168. Ilość wydała mi się nieduża, więc od razu zwiększyłam proporcje. Bardzo to ciekawe i rzeczywiście, do chutneyów (i nie tylko) sprawdzać się będzie doskonale.
Przyprawa uniwersalna - zrobiłam od razu z podwójnej ilości składników1 łyżeczka suszonych
płatków chilli1 łyżeczka ziaren kuminu1 łyżeczka ziaren
kolendrykawałek kory
cynamonu1/2
gałki muszkatołowej1 łyżeczka całych
goździków1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu różowego1 łyżeczka
pieprzu czarnego4 ziarna
ziela angielskiego4
liście laurowe (u mnie były świeże)Wszystkie
przyprawy podpraż na suchej patelni (oprócz
chilli,
papryka może zgorzknieć). Ostudź, wymieszaj z
płatkami chilli i utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w młynku do
kawy. Ja zmiksowałam
przyprawy w Tm. Bardzo mi się spodobała ta
przyprawa, pięknie pachnie i myślę, że świetnie będzie też pasować do marynowania
mięs.

850g mirabelek (waga po wypestkowaniu)425g świeżych fig (możesz też użyć suszonych wówczas ok 100g) pokrojonych w kostkę300g żółtych baby
patisonów pokrojonych w kostkę200g
czerwonej cebuli pokrojonej w sporą kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane10g startego korzenia
imbiru10g
gorczycy100g
octu jabłkowego1/3 łyżeczki
płatków chilli2 łyżeczki
przyprawy uniwersalnej (przepis wyżej)110g
brązowego cukru demeraraWymieszaj w szerokim garnku wszystkie składniki, zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj 30-40 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Pilnuj by mieszać dość często, by chutney nie przywarł do dna.Przekładaj gorący chutney do suchych, wypieczonych w piekarniku słoiczków i od razu zakręcaj. Najlepiej układać chutney w niewielkie słoiczki takie na jeden raz. Nie trzeba go pasteryzować, ani odwracać do góry dnem. Odczekaj ok 1-2 tygodni, aż wszystkie smaki dobrze się przegryzą i podawaj do
mięs i świetnych
serów.