ßßß
Ha! to i od razu przypominają mi się pierwsze muzyczne fascynacje... poznajecie tego boskiego przystojniaka? Bosh ale to były teksty! Police i "Every Breath You take" ... (klik na strzałeczce)Ciasto z prawdziwym twarogiem, bez pieczenia, za to z herbatnikami, w atrakcyjnej dla dzieci formie i z domową, najlepszą na świecie królewską polewą czekoladową . I znów wydaje się, że lat jakby mniej, tylko to nie moje palce i buzia umorusane niemożebnie. Nie ja tym razem przypaliłam ścierkę i "wietrzyłam" lodówkę sprawdzając co godzinę, czy "już zastygło" :)Zaczarowany sernik – domek lub chatka, tak łatwy do przygotowania szczególnie z pomocą małych łapek dziecięcych. Robienie tego ciasta pod okiem mamy, pozostaje jednym z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Wspaniały pomysł na ferie z dziećmi – następnego ranka pozostaje do zrobienia jedynie polewa. Delikatna warstwa jasnego sera plus ta mocno kakaowa i jeszcze herbatniki... mmmm, ale najważniejsza, najważniejsza jest tu domowa polewa czekoladowa, zwana przez nas "królewską". Nie próbuj nawet robić z jakąś kupną, czy nawet z prawdziwą czekoladą – smak tego ciasta 'domyka' właśnie ta polewa na margarynie - czasami można zgrzeszyć, prawda? ;)
3 żółtka165g cukru125g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu wanilii500g dobrej jakości tłustego twarogu30 szt. herbatników Petit Beurre (3 paczki po 100g, czyli po 10szt)ok.50 ml zimnego mleka40g ciemnego kakao - używam Decomorreno2-3 łyżki płatków migdałowychNa blacie przygotuj sobie dwa złączone pasy folii spożywczej, by tworzyły prostokąt ok 35x50cm.Twaróg rozgnieć widelcem lub dziurkowanym tłuczkiem do ziemniaków . Nie ma być "zmielony", ale dość dobrze rozgnieciony. Utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel, wciąż ucierając dodaj wanilię i masło, później partiami twaróg i dokładnie wszystko wymieszaj. Krótko zanurz każdy herbatnik w mleku i układaj na przygotowanej wcześniej folii spożywczej – mają powstać trzy rzędy po 5 herbatników. Gdy już taką powierzchnię masz przygotowaną, rozsmaruj na niej połowę masy serowej. Na tym ułóż kolejną warstwę lekko nasączonych w mleku herbatników. Do pozostałej masy serowej dodaj kakao, wymieszaj dokładnie, dodaj płatki migdałowe, lekko zamieszaj i rozsmaruj całość na herbatnikach.Teraz najważniejsze – wsuń obie ręce pod folię – pod każdy z zewnętrznych rzędów pięciu herbatników i... unieś je jednocześnie tak, by zamknęły się w kształt domka, czy trójkąta. Uważaj by nie pognieść za bardzo herbatników. Wyrównaj całe ciasto pomagając sobie folią spożywczą i bardzo ściśle zawiń całość formując równy kształt. Odstaw na noc do lodówki.Następnego dnia rozwiń ciasto z folii i pokryj zimną polewą czekoladową (przepis niżej). Możesz udekorować wiórkami lub zrobić dachówki z płatków, czy słupków migdałowych. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by polewa nieco stężała. Domek należy kroić gorącym nożem.Domowa polewa czekoladowa110g cukru30g wody125g masła (kiedyś używałam margaryny Kasi)20g ciemnego kakao - używam DecomorrenoWszystkie składniki rozgrzej w rondelku i gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw do przestudzenia i gdy polewa już całkiem wystygnie, pokryj nią ciasto.