Wykonanie
Delikatny sernik w świątecznym klimacie :)




spód:160 gramów
maślanych herbatników100 gramów stopionego i lekko(!) schłodzonego
masła lub
margaryny2 łyżki (z górką) ciemnego
kakaomasa serowa:1 kg
twarogu zmielonego (może być z wiaderka)100 gramów rozpuszczonego, stopionego
masła1 szklanka
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
wanilią5
jajek2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe bez
cukru (razem 80 g)dodatkowo:250 gramów pierniczków nadziewanych w
czekoladziepolewa czekoladowa100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 50 ml ciepłej
wodyewentualnie ulubione dekoracje
Twaróg i
jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.
Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z
kakao, wlać stopiony tłuszcz, wymieszać.Tortownicę o średnicy 24 cm (niczym nie smarujemy ani nie wyścielamy) wykładamy
ciasteczkowym "piaskiem", ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy blaszkę i podpiekamy spód przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Schładzamy.

Masa serowa:Całe
jaja krótko ubijamy z
cukrem i
cukrem z
wanilią, wlewamy tłuszcz, krótko miksujemy.
Potem wrzucamy
twaróg, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy krótko.

Połowę masy serowej wylewamy na
ciasteczkowy spód,
potem delikatnie układamy pierniczki.

Resztę masy serowej znów wykładamy na pierniczki tak by je pokryła.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 20 minut,
potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej około 40 minut, wierzch ma się lekko zezłocić.Sernik podskoczy nam do góry, aby równomierni opadł nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut po wyłączeniu.
Potem uchylamy lekko i schładzamy przez kolejne 40 minut,
potem wyciągamy na blat.
Polewa czekoladowa.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Całkowicie schłodzony sernik pokrywamy
polewą czekoladową i dowolnie przystrajamy.Ponownie schładzamy przez parę godzin w lodówce.