Wykonanie
Serniczki na herbatnikach to deser z mojego dzieciństwa. Mama nam takie robiła a my wcinaliśmy je jak dzikusy. Fajny deser - nieco jak
mleczna kanapka - idealnie spisywała się jako drugie śniadanie w szkole. No i naszła mnie ostatnio ochota na takie serniczki...a jest to bardzo prosta sprawa :)Szybkie pyszne serniki - bez użycia piekarnika.Najlepiej smakują po ok dwóch godzinach - gdy
herbatniki zmiękną (u mnie zmiękły wyjątkowo szybko tym razem, może to zależy od rodzaju
herbatników)
Składniki:1kg
twarogu - 5 kostekkostka
margarynyszklanka
cukru0,5 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu -
waniliowy lub
śmietankowyok 80
herbatników2
jajkaczekolada do polania
Wykonanie:Tłuszcz rozpuszczamy i lekko studzimy. W tym czasie
mielę twaróg - albo blenderem albo mikserem albo przepuszczam przez maszynkę do
mielenia mięsa. Najpyszniejszy jest zwykły
twaróg w kostkach dlatego nie używam żadnych zmielonych
twarogów w kubełku (efekty oglądania Wiem Co Jem).Gdy
twaróg już przemielimy dodaję
jajka,
cukier i rozpuszczoną
margarynę - mieszam. Całość przelewam do garnuszka i zaczynam gotować na małym ogniu. W tym czasie w połowie szklanki zimnego
mleka rozpuszczam
budyń i gdy masa zaczyna bulgotać wlewam go do reszty. Mieszam na małym ogniu aż do zagotowania całości. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia a na nim równo i ciasno obok siebie
herbatniki (połowę czyli ok 40 sztuk). Masę wylewam ostrożnie na środek i delikatnie rozprowadzam łyżką na całość. Uważamy aby
herbatniki się nie rozjechały. Po wyrównaniu masy na wierzch układam pozostałe
herbatniki - tak samo jak na pod
spodem. Pamiętajmy aby
herbatniki układać w jedną stronę bo
potem będziemy to ciąć w kawałki . Odstawiam na godzinkę do stężenia i wystudzenia.Następnie wierzch oblałam rozpuszczoną
mleczną czekoladą.Kroję w małe serniczki - smacznego!