Wykonanie
Sernik gotowany bardzo szybki w przygotowaniu, bez użycia piekarnika. Moja Babcia zawsze przygotowuje taki sernik specjalnie dla mnie i moim zadaniem jest go pokroić, co zawsze kończy się podjadaniem. Oczywiście też biorę na wynos! Mój sernik jest równie pyszny, ale to nie to samo, kiedy
zrobi go Babcia jest jakiś smaczniejszy.Składniki:
- 1 kg
twarogu,- 250g
margaryny,- 2
jajka,- 1 szklanka
cukru,- 1 łyżka
cukru wanilinowego,- 2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe,- 1/2 szklanki
mleka.+
herbatniki,150-200g
czekolady,1 łyżka
masła.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć
herbatniki (jeden przy drugim).
Margarynę rozpuścić (można w mikrofalówce) i przestudzić.
Twaróg zmielić lub zmiksować mikserem na gładką masę, dodać
jajka,
cukier i
cukier wanilinowy i przestudzoną
margarynę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać. Budynie rozpuścić w 1/2 szkl.
mleka i wlać do gotującej się masy serowej. Całość zagotować, cały czas mieszając. Gorącą masę
serową wylać na
herbatniki, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć pozostałe
herbatniki. Odstawić do ostygnięcia. Można polać
czekoladą (rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem
masła). Wstwić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego,
Kasia ; )