ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany

Sernik gotowany

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany pierwszy raz jadłam u koleżanki. A serniki uwielbiam. Taki gotowany sernik smakuje inaczej od pieczonego. Mam wrażenie że jest bardziej serowy. Dość ciężki, zbity, pełen smaku. Wspaniały. Takie serniki lubię. Dobrze mu obi na smak, gdy poleży dłużej w lodówce. Ciastka miękną w czasie leżenia w lodówce. Lepiej dać te bardziej twarde, żeby nam się nie rozpadały podczas krojenia. Można także upiec niski biszkopt i przełożyć go masą serową. Myślę, że także czekoladowa wersja spodu świetnie by się sprawdziła do tego ciasta. No ale wersja dla leniwych też jest świetna :) Źródło .
/1 szklanka =250ml/
1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 jajka
1 kostka margaryny lub masła
garść rodzynek
5 paczek herbatników
3 łyżki mleka (dałam nieco więcej, tyle by dało się wymieszać budyń)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
polewa czekoladowa
Wszystkie składniki oprócz mleka, budyniu i rodzynek wrzucić do garnka i gotować aż lekko zgęstnieje (ja gotowałam może z 10 minut). Następnie dodać rodzynki oraz wymieszany w mleku budyń. Zagotowujemy.
Na dnie blaszki układamy ciastka. Wykładamy na to gorącą masę masę serową, przykrywamy warstwą herbatników. Polewamy polewą czekoladową. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przykrywamy blaszkę folią spożywczą i odkładamy sernik do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 godzin.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/01/Sernik-gotowany.html