Wykonanie
Jestem z tego pokolenia co się zajadało pysznym blokiem
czekoladowym zrobionym z "niebieskiego"
mleka :) Ile łyżek wyjadałam na sucho tego
mleka ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona
czekolada. Dziś moim dzieciom trudno sobie wyobrazić, że ja nie miałam możliwości jedzenia tyle
słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez
orzechów,
rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem.
SKŁADNIKI:
mleko pełne w proszku 500 g
woda 200 ml
herbatniki (użyłam 3 paczki
herbatników "Jutrzenka"
masło 1 kostkę3 łyżki
kakao ciemnego
cukier 3/4 szklanki
SPOSÓB WYKONANIA :-
mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone
herbatniki, mieszam z
mlekiem- w garnuszku podgrzewam
wodę, dodaję
masło cukier i
kakao - mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji- tak przygotowaną masę powoli wlewam do naszego
mleka z
herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką- gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia)- tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc.Gotowe możemy zajadać. To jest wersja podstawowa do niej możemy dodać nasze ulubione posiekane
orzechy,
rodzynki lub inne
bakalieSmacznego zajadania :)