Wykonanie
Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Wiecie, co mi się przypomina, gdy jem kawałek domowego bloku? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie - jak mam go nie lubić? :)Aha, i przy okazji polecam Wam
herbatniki Krakuski. Są pyszne, o naturalnym, maślanym smaku.
Składniki :100 g.
masła100 g.
herbatników typu petitki, drobno posiekanych1 łyżka
likieru amaretto0,5 szklanki
cukru2 łyżki
wody2 łyżki
mleka2 łyżki
kakaook. 3/4 szklanki
mleka w proszku (niegranulowanego)
kakao do oprószeniaPrzygotowanie :Do rondla z grubym dnem wlewam
wodę i
mleko, wkładam
masło w kawałkach i wsypuję
cukier. Podgrzewam mieszając, a gdy
masło się rozpuści dodaję
kakao i
likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję
mleko w proszku, a
potem posiekane
herbatniki. Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki. Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej
wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem. Przed podaniem oprószam blok
kakao.