ßßß Cookit - przepis na Domowy blok amaretto

Domowy blok amaretto

nazwa

Wykonanie

Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Wiecie, co mi się przypomina, gdy jem kawałek domowego bloku? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie - jak mam go nie lubić? :)
Aha, i przy okazji polecam Wam herbatniki Krakuski. Są pyszne, o naturalnym, maślanym smaku.
Składniki :
100 g. masła
100 g. herbatników typu petitki, drobno posiekanych
1 łyżka likieru amaretto
0,5 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
ok. 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
kakao do oprószenia
Przygotowanie :
Do rondla z grubym dnem wlewam wodę i mleko, wkładam masło w kawałkach i wsypuję cukier. Podgrzewam mieszając, a gdy masło się rozpuści dodaję kakao i likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, a potem posiekane herbatniki. Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki. Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem. Przed podaniem oprószam blok kakao.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/domowy-blok-amaretto.html