Wykonanie
Tego ciasta chyba nie trzeba przedstawiać, pewnie wszyscy je znają. Jest to klasyk, który robił furorę w czasach, gdy na półkach w sklepach nie było prawie nic. Pyszne połączenie
czekolady, z
herbatnikami i
mlekiem w proszku. Po prostu niebo w gębie :D Razem ze mną We Wspólnym Pieczeniu na FB udział wzięły następujące blogi:Szóste NieboGrunt to przepisEwusiowe smakiKuchnia Starowiejskiej GospodyniIzioni pyszne smakiEsmeralda ze smakiemMoje domowe kucharzenieKulinarna ManiusiaMarcepanowy kącik

Składniki:200 g
masła2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku3/4 szklanka
mleka2-3 łyżki
kakao350 g
herbatnikówWykonanie:
Masło,
cukier,
mleko i
kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej.

Do wystudzonej
czekolady dosypuję
mleko w proszku i mieszam mikserem.
Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy.

Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę i schładzam przez całą noc.

Gotowe wykładam na deskę i kroję w dość grube plastry