ßßß Cookit - przepis na PRL-owski blok czekoladowy

PRL-owski blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Tego ciasta chyba nie trzeba przedstawiać, pewnie wszyscy je znają. Jest to klasyk, który robił furorę w czasach, gdy na półkach w sklepach nie było prawie nic. Pyszne połączenie czekolady, z herbatnikami i mlekiem w proszku. Po prostu niebo w gębie :D Razem ze mną We Wspólnym Pieczeniu na FB udział wzięły następujące blogi:
Szóste Niebo
Grunt to przepis
Ewusiowe smaki
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Izioni pyszne smaki
Esmeralda ze smakiem
Moje domowe kucharzenie
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy kącik
Składniki:
200 g masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanka mleka
2-3 łyżki kakao
350 g herbatników
Wykonanie:
Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej.
Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko w proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy.
Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę i schładzam przez całą noc.
Gotowe wykładam na deskę i kroję w dość grube plastry
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/05/prl-owski-blok-czekoladowy.html