Wykonanie
Serników Ci u mnie nigdy dostatek.. każda wersja jest akceptowalna.. wyznacznikiem smaku jest oczywiście mój Mąż - człowiek ubóstwiający
ser jako
ser w każdej dowolnej postaci.. chciało by się wręcz powiedzieć Koneser Smaku.. Sernik
kawowy to był eksperyment, ale jeśli mój domowy Koneser Smaku go zaakceptował to znaczy, że musi być dobrze :)


SKŁADNIKI300 g
herbatników150 g
masła1 kg
sera białego200 g
margaryny3/4 szklanki
cukru4
żółtkapiana z 2
białek1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
kakaopłatki migdałówPRZEPISTortownicę o średnicy ok 28 cm smarujemy
margaryną i wysypujemy
kaszą manną.
Herbatniki miksujemy w blenderze (lub kruszymy za pomocą wałka) i ugniatamy z
masłem. Gotową masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie ugniatając. Tortownicę wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.Jeśli używamy
sera niezmielonego - mielimy go dwukrotnie, jeśli mamy
ser już zmielony pomijamy ten etap.
Ser przekładamy do miski, dodajemy
miękką margarynę,
cukier,
budyń i
żółtka - wszystko razem mieszamy. Dodajemy
kawę i
kakao i jeszcze raz mieszamy.W osobnym naczyniu ubijamy pianę z
białek i dodajemy ją do masy serowej. Wszystko bardzo delikatnie łączymy mieszając.Wyciągamy tortownicę z lodówki, na wcześniej przygotowany spód przekładamy masę
serową.Sernik pieczemy ok 1 h w piekarniku nagrzany do 170 st. CPo upieczeniu i ostygnięciu sernik możemy posypać
płatkami migdałów.