Wykonanie
Pyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!!
Składniki:opakowanie kruchych
ciastek - 380g1/2 kostki
masła1 płaska łyżka
kakaoMasa serowa :1/2 kostki
masła4
żółtka2 kostki
białego sera- po 200 gram3/4 szklanki
cukru7
białekWykonanie:
Herbatniki miksuję blenderem, dodaję miękkie
masło i
kakao, mieszam i wykładam na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczeniaMiękkie
masło ucieram z
cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony
twaróg i po jednym
żółtku.
Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam
łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym
ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło.