Wykonanie
Zaczarowała mnie swoja prostotą. Minimum składników, magiczne połączenie
pomidorów,
koziego sera i
miodu. I jeszcze
musztarda ziarnista, która cudnie wszystko spina
smakowo.
Panie Lebovitz - dziękuję :) Lubię
mieć "wszystko w lodówce", gdy chodzi mi po głowie coś pysznego i prostego. Do dlatego od razu zanotowałam sobie pomysł na tę tartę.

W sobotę na targu kupiłam pięknie dojrzałe
pomidory malinowe i bardzo słodkie
pomarańczowe, nieco podłużne. Czekały aż do wczoraj właśnie na tę tartę. Siedziałyśmy na deskach
słonecznego tarasu, kot mruczał i szukał chętnej ręki do głaskania. A ja słuchałam Madeleine Peyroux...Tak się miło zrobiło, że złapałam okropnego lenia kuchennego - żeby było pysznie, ale bez nadmiaru pracy. I jeszcze najlepiej zjeść bez talerzy i sztućców. Chłodne
białe wino i pyszna, cudna aromatyczna francuska
tarta z
pomidorami. Poniższy przepis jest z moimi małymi modyfikacjami.

210g
mąki1/2 łyżeczki
soli,125 g schłodzonego
masła pokrojonego w kostkę1 duże
jajko2 łyżki zimnej
wodyłyżeczka
musztardy ziarnistej2 łyżki
musztardy dijon + 2 łyżki
musztardy ziarnistej3-4 duże dojrzałe
pomidory - ja użyłam
malinowych i
pomarańczowych2 łyżki
oliwy z oliwek z
chillisól i świeżo mielony
pieprzgarść świeżych
ziół -
tymianek,
bazylia,
oregano,
estragon250g
koziego sera w rulonikuopcjonalnie: 1 łyżki
miodu malinowegoMąkę wymieszaj z
solą, dodaj
masło i wyrób płaskim mieszadłem miksera do konsystencji okruchów. Wymieszaj
jajko z
wodą i
musztardą, dodaj do
mąki i szybko zagnieć spójne ciasto. Rozwałkuj i wyłóż
ciastem tartownicę (lub ułóż od razu na papierze do pieczenia).Ciasto posmaruj pozostała
musztardą i wstaw do schłodzenia na 40-60 minut (w tym czasie
musztarda na cieście powinna nieco podeschnąć). Pokrój
pomidory na dość grube plastry i wyłóż je na sito na ok .30 minut, by je lekko osączyć z soku.Rozgrzej piekarnik do 210°C. Na cieście ułóż
pomidory,
skrop je lekko
oliwa z oliwek i posyp grubo posiekanymi
ziołami. Na wierzchu ułóż grube plastry
koziego sera i
skrop całość aromatycznym
miodem. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut (pierwsze 10 min piekłam sam dół,
potem dół+termoobieg). Uważaj by
ser za mocno się nie spiekł, jeśli będzie zbyt szybko się rumienił, zmniejsz nieco temperaturę.Tartę wyłóż na dużą deskę, pokrój dość swobodnie i podawaj do jedzenia prosto z deski. Udanego
słonecznego popołudnia!