ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z pomidorami, kozim serem i miodem

Francuska tarta z pomidorami, kozim serem i miodem

nazwa

Wykonanie

Zaczarowała mnie swoja prostotą. Minimum składników, magiczne połączenie pomidorów, koziego sera i miodu. I jeszcze musztarda ziarnista, która cudnie wszystko spina smakowo. Panie Lebovitz - dziękuję :) Lubię mieć "wszystko w lodówce", gdy chodzi mi po głowie coś pysznego i prostego. Do dlatego od razu zanotowałam sobie pomysł na tę tartę.
W sobotę na targu kupiłam pięknie dojrzałe pomidory malinowe i bardzo słodkie pomarańczowe, nieco podłużne. Czekały aż do wczoraj właśnie na tę tartę. Siedziałyśmy na deskach słonecznego tarasu, kot mruczał i szukał chętnej ręki do głaskania. A ja słuchałam Madeleine Peyroux...
Tak się miło zrobiło, że złapałam okropnego lenia kuchennego - żeby było pysznie, ale bez nadmiaru pracy. I jeszcze najlepiej zjeść bez talerzy i sztućców. Chłodne białe wino i pyszna, cudna aromatyczna francuska tarta z pomidorami. Poniższy przepis jest z moimi małymi modyfikacjami.
210g mąki
1/2 łyżeczki soli,
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 duże jajko
2 łyżki zimnej wody
łyżeczka musztardy ziarnistej
2 łyżki musztardy dijon + 2 łyżki musztardy ziarnistej
3-4 duże dojrzałe pomidory - ja użyłam malinowych i pomarańczowych
2 łyżki oliwy z oliwek z chilli
sól i świeżo mielony pieprz
garść świeżych ziół - tymianek, bazylia, oregano, estragon
250g koziego sera w ruloniku
opcjonalnie: 1 łyżki miodu malinowego
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło i wyrób płaskim mieszadłem miksera do konsystencji okruchów. Wymieszaj jajko z wodą i musztardą, dodaj do mąki i szybko zagnieć spójne ciasto. Rozwałkuj i wyłóż ciastem tartownicę (lub ułóż od razu na papierze do pieczenia).
Ciasto posmaruj pozostała musztardą i wstaw do schłodzenia na 40-60 minut (w tym czasie musztarda na cieście powinna nieco podeschnąć). Pokrój pomidory na dość grube plastry i wyłóż je na sito na ok .30 minut, by je lekko osączyć z soku.
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Na cieście ułóż pomidory, skrop je lekko oliwa z oliwek i posyp grubo posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułóż grube plastry koziego sera i skrop całość aromatycznym miodem. Wstaw do piekarnika na ok 20 minut (pierwsze 10 min piekłam sam dół, potem dół+termoobieg). Uważaj by ser za mocno się nie spiekł, jeśli będzie zbyt szybko się rumienił, zmniejsz nieco temperaturę.
Tartę wyłóż na dużą deskę, pokrój dość swobodnie i podawaj do jedzenia prosto z deski. Udanego słonecznego popołudnia!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/06/francuska-tarta-z-pomidorami-kozim.html