Wykonanie
Składniki (na 2 tarty: 8-10 porcji):ciasto:2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 szklanki niesolonego
masła1/2 szklanki zimnej
wodyfarsz :3 duże, dobrej jakości
pomidory100g
koziego sera1/2 szklanki czarnych
oliwek bez pestek2 łyżeczki gruboziarnistej
soli2 łyżki
oliwy z oliwekpęczek
bazyliiUmieszczamy
mąkę i
sól w misce a następnie dodajemy
masło.Dodać
wodę i wymieszać ręcznie, aż składniki się połączą. Umieszczamy kawałek folii na blacie, a następnie wyjmujemy zawartość miski na folię. Zawijamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Można też wstawić ciasto do lodówki na 20 minut,a następnie umieścić w szczelnym worku i zamrozić.Rozgrzewamy piekarnik do 185 C. Kroimy ciasto na pół, a następnie każdą połówkę posypujemy
mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy ciasto na specjalne naczynie do tart, tak aby krawędzie zwisały na boki .Pierwsza warstwa składa się z plastrów
koziego sera. Następnie usuwamy nasiona i dodatkowy sok z
pomidorów, i dodajemy je w równej warstwie na
kozi ser. Posypujemy górę posiekanymi
oliwkami i
solą.Delikatnie zaginamy krawędzie na wierzchu nadzienia, zaciskamy gdzie trzeba. Pieczemy przez 45 minut lub do momentu, gdy wierzch tatry się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut. Posypujemy pokrojoną
bazylią na wierzchu i skrapiamy
oliwą z oliwek.