Wykonanie
We wcześniejszym
poście informowałam już o premierze naszego pierwszego numeru "Kotła".Tutaj mój przepis na tartaletki z
ciasta francuskiego z
kozim serem i
pomidorami, który w tym wydaniu znajdziecie.Zachęcam do lektury całego magazynu. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem
gruszek i
pomidorów! :)www.magazynkociol.pl

Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto francuskie:250 g zimnego
masła200 g
mąki1 łyżka
soli100 ml zimnej
wodyDodatkowo:
ser kozi pleśniowy
pomidorki cherry
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieMąkę mieszamy z
solą. 50 g
masła ucieramy palcami z
mąką, aż powstaną grudki (można je również rozpuścić i wtedy wymieszać). Stopniowo dodajemy zimną
wodę, po kilka łyżek na raz i mieszamy po każdym dodaniu. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Pozostałe, już miękkie
masło wykładamy
między dwa arkusze pergaminu i rozprowadzamy na papierze, tworząc kwadrat o
boku 15 cm. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.Ciasto wałkujemy na kwadrat o
boku 30 cm. Schłodzony kwadrat z
masła kładziemy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta, przyciskamy brzegi, żeby się zlepiły. Wałkujemy ciasto na prostokąt.Ciasto składamy na 3 części, tworząc kolejny prostokąt, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Wyjmujemy, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt. Składamy ponownie na 3 części i znowu wkładamy do lodówki na godzinę. W identyczny sposób postępujemy z
ciastem jeszcze 4
razy.Ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy okrągłą, dość dużą foremką kółka. Układamy na nich kawałki
sera i pokrojone
pomidorki. Posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.Pieczemy 15 minut w 220°C.Podajemy na zimno lub na ciepło.

