ßßß
Nie nauczyłam się piec placka drożdżowego w domu, swoje poszukiwania smaku z dzieciństwa rozpoczęłam, gdy urodziłam syna - już wtedy postanowiłam przygotowywać się do roli "mamy, a potem babci od ciasta drożdżoweg o". Znalezienie idealnego smaku i sposobu na to ciasto nie były jednak łatwe - jeśli nie jesteś drożdżową czarownicą, trudno jest zapanować nad drożdżami - zawsze zresztą wydawało mi się niesamowite, że "toto" żyje i rośnie i samo decyduje co zrobi z mojej mieszanki mąki, żółtek i masła. Bardzo lubię ciasto drożdżowe Nellie Rubinstein, ale tak długo trzeba na nie czekać.... Kilka razy piekłam ciasto z przepisu "pani Krysi", ale też miało kilka etapów wzrastania. I co z tego, że pyszne - za długo trzeba czekać na efekt.
Niestety często tak mam, że jak jest chęć, nastrój tudzież "faza", musi być natentychmiast , bo ja "niecierplik" jestem - jak mi wpisała kiedyś znajoma dedykację w podarowanej książce: "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały świat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnać [Alchemik] - i żeby to nie trwało zbyt długo, bo jesteś niecierpliwa" . Kiedy zatem znalazłam pomysł Margotki na rośnięcie ciasta, wiedziałam, że muszę spróbować. To idealny przepis dla niecierpliwców, dla leniuszków i tych, którzy chcą "już". I dla mnie :)Upały na zewnątrz zelżały, chłodniejszy wiatr tak fajnie szumi w wysokich brzozach. I mimo czerwca nie miałam nastroju ani na truskawki, ani na chłodną latte. Zachciało mi się drożdżowego placka z kruszonką i powidłami z czarnej porzeczki - z tym ciastem mam szansę zdobyć sprawność "babci" :)
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe50g świeżych drożdży20g cukru230g ciepłego mleka4 żółtka140g cukrułyżeczka ekstraktu wanilii400g mąki60g namoczonych i odciśniętych rodzynek50g masłakilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki lub owoców - śliwki, maliny, jabłkamigdałowa kruszonka60g mąki40g pokruszonych na kasze migdałów50g cukru demerara50g zimnego masłaRozgrzej piekarnik do 50°C. W półlitrowym naczyniu utrzyj drożdże z 20g cukru, aż staną się płynne - możesz zrobić to łyżką, ale najlepiej ręcznym mikserem z jednym wiertłem. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw na ok 12-15 minut - drożdże mają wypełnić naczynie.Składniki kruszonki rozgnieć widelcem lub palcami do uzyskania okruchów - takiej grubszej kaszy - i zostaw w miseczce.W dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na biały kogel-mogel, dodaj wanilię, wyrośnięte drożdże i przesianą (koniecznie!) mąkę. Dosyp odciśnięte rodzynki i wymieszaj. Na końcu dodaj roztopione i schłodzone masło.