Ciasto drożdżowe podstawowe ok 1 kg mąki 0,5 litr mleka ½ kostki masła 5 dkg drożdży 4 żółtekcukiernadzienie30 dkg seracukier 1 jajko 7 dkg rodzynekser z cukrem i jajkiem utrzeć dodać rodzynkiMleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mlekadrożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukremżółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dodać roztopione masło, dobrze wyrobić, ...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, Wyjąc ciasto na stolnicę rozciągnąć i uformować wałek pociąć na równe kawałki każdy rozpłaszczyć i zrobić w nim dołek. Układać od razu na blaszkach. Do każdego dołka nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia, odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 175° posmarować brzegi białkiem jajka i wstawić do upieczenia na rumiany kolor.