Wykonanie
Moja kolejna wariacja z
ciastem drożdżowym.Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z
masełkiemSkładniki:25 dag
mąki3 łyżki
cukru4
żółtka jaja3 łyżki
masła3 łyżki
mleka3 łyżki
śmietany4 dag
drożdżytłuszcz do formyWykonanie:
Drożdże rozrobić z
mlekiem, częścią
mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą
mąki, 2 łyżkami
cukru,
żółtkami,
masłem i
śmietaną. Wyrobić ciasto ręką bardzo dokładnie i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, formować rogaliki, układać w formie posmarowanej tłuszczem i jeszcze odłożyć na parę minut.
Posmarować rozmąconym
żółtkiem, posypać
cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.