ßßß


Ciasto drożdżowe maślane 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 2 dkg drożdży 3 dkg masła 2 łyżki cukru 2 żółtkaMleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..Nadzienie drożdżówek 4 łyżki marmolady śliwkowej opakowanie mieszanki bakaliowejBakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.