Wykonanie
Ciasto drożdżowe maślane 0,5 kg
mąki 1 szkl
mleka 2 dkg
drożdży 3 dkg
masła 2 łyżki
cukru 2
żółtkaMleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim
drożdże z
cukrem, dodać trochę
mąki i wymieszać. Dodać
żółtka rozmieszane z
cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu
mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..Nadzienie drożdżówek 4 łyżki
marmolady śliwkowej opakowanie mieszanki bakaliowej
Bakalie pokroić i wymieszać z
marmoladą.Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym
białkiem i posypać pokruszonymi
orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.