ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe maślane 0,5 kg mąki 1 szkl mleka 2 dkg drożdży 3 dkg masła 2 łyżki cukru 2 żółtka
Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Nadzienie drożdżówek 4 łyżki marmolady śliwkowej opakowanie mieszanki bakaliowej
Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.
Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/08/drozdzowki-ze-sliwkami-i-bakaliami.html