Wykonanie
Dziś zapraszam na bardzo smaczne, mięciutkie
rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze
rogale drożdżowe, jakie do tej
pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego
ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie.
Składniki (na 22 szt.):1 kg
mąki1 kostka
drożdży (100 g)150 g
masłapół szklanki
cukru2 szklanki
mleka5-6
żółtekpół łyżeczki
soliNa nadzienie: ulubione powidła/
marmoladaPrzygotowanie:1.
Mąkę przesiać do dużej miski.2. Rozczyn: Do miseczki wlać pół szklanki ciepłego
mleka, dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.3.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru.
Masło rozpuścić i odstawić.4. Do
mąki dodać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól i letnie
mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone
masło, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm). Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/
marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja:
7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę), pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym
białkiem.8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.)Ja piekłam w czterech partiach.9. Po wystudzeniu rogaliki posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Źródło/ Inspiracja: przepis na
ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji"