ßßß Cookit - przepis na Rogale drożdżowe

Rogale drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na bardzo smaczne, mięciutkie rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze rogale drożdżowe, jakie do tej pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie.
Składniki (na 22 szt.):
1 kg mąki
1 kostka drożdży (100 g)
150 g masła
pół szklanki cukru
2 szklanki mleka
5-6 żółtek
pół łyżeczki soli
Na nadzienie: ulubione powidła/ marmolada
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do dużej miski.
2. Rozczyn: Do miseczki wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.
3. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Masło rozpuścić i odstawić.
4. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól i letnie mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
5. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: pierwszą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2 cm, pozostałe przykryć ściereczką. Wykrawać szklanką lub filiżanką krążki (u mnie filiżanka o średnicy 9,5 cm). Następnie każdy krążek cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15x17 cm, nałożyć powidła/ marmoladę, poniżej nożem naciąć paski o szerokości ok. 1 cm i zwijać rogaliki. Poniższej instrukcja:
7. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 6 rogalików na blachę), pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować rogaliki roztrzepanym białkiem.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez ok. 20-25 min. (u mnie 25 min.)Ja piekłam w czterech partiach.
9. Po wystudzeniu rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło/ Inspiracja: przepis na ciasto drożdżowe z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/07/rogale-drozdzowe.html