ßßß Cookit - przepis na Zupa "z piekarnika"

Zupa "z piekarnika"

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zupę robioną w piekarniku zobaczyłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem Jej tytuł mocno mnie zaintrygował. W zasadzie nie powinno być w tym nic dziwnego :) W piekarniku już przygotowywałam dania jednogarnkowe jak choćby wołowinę po burgundzku (klik). Ten przepis jednak zaciekawił mnie bogactwem składników i smaków i kolorów. Ananasa w zupie szczerze mówiąc też pierwszy raz jadłam :) Danie doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycące. Przepis w którym dokonałam kilku zmian dzisiaj Wam prezentuję i bardzo gorąco polecam :)
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1/2 kg cebuli
1 słoik (250ml) pieczarek marynowanych (odcedzonych)
1 puszka groszku konserwowego (z zalewą)
1 puszka ananasa w kawałkach (z zalewą)
1 puszka pomidorów krojonych
1 słoik (350ml) papryki konserwowej (z zalewą)
1 szkl keczupu łagodnego
3 łyżeczki curry
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
300g kwaśnej 18% śmietany
1 szkl wody+ 1-2 szkl wody (lub rosołu)
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem. Wrzucić do garnka (pozbawiony plastikowych elementów i nadający się do użycia w piekarniku). Na mięso wrzucamy kolejno: pokrojoną w kosteczkę cebulę, odcedzone i pokrojone w plastry pieczarki, groszek, pokrojonego w kostkę ananasa, pomidory, paprykę konserwową pokrojoną w kostkę (wszystko z zalewami) i keczup. Dodajemy przyprawy, zalewamy szklanką wody i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 2 godziny w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, stawiamy na gazie, dolewamy wodę lub rosół w ilości nam odpowiadającej. Gotujemy chwilkę (mięso powinno być mięciuteńkie), zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy do smaku. Zupa wychodzi gęsta, aromatyczna i pyszna. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/01/zupa-z-piekarnika.html