Wykonanie

Pierwszy raz zupę robioną w piekarniku zobaczyłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem Jej tytuł mocno mnie zaintrygował. W zasadzie nie powinno być w tym nic
dziwnego :) W piekarniku już przygotowywałam dania jednogarnkowe jak choćby
wołowinę po burgundzku (klik). Ten przepis jednak zaciekawił mnie bogactwem składników i smaków i kolorów.
Ananasa w zupie szczerze mówiąc też pierwszy raz
jadłam :) Danie doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycące. Przepis w którym dokonałam kilku zmian dzisiaj Wam prezentuję i bardzo gorąco polecam :)Składniki:1 kg
łopatki wieprzowej lub
szynki1/2 kg
cebuli1 słoik (250ml)
pieczarek marynowanych (odcedzonych)1 puszka
groszku konserwowego (z zalewą)1 puszka
ananasa w kawałkach (z zalewą)1 puszka
pomidorów krojonych1 słoik (350ml)
papryki konserwowej (z zalewą)1 szkl
keczupu łagodnego3 łyżeczki
curryszczypta
chilisól,
pieprz do smaku1 łyżka
majeranku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki300g kwaśnej 18%
śmietany1 szkl wody+ 1-2 szkl
wody (lub rosołu)
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć. Oprószyć
solą i
pieprzem. Wrzucić do garnka (pozbawiony plastikowych elementów i nadający się do użycia w piekarniku). Na
mięso wrzucamy kolejno: pokrojoną w kosteczkę
cebulę, odcedzone i pokrojone w plastry
pieczarki,
groszek, pokrojonego w kostkę
ananasa,
pomidory,
paprykę konserwową pokrojoną w kostkę (wszystko z zalewami) i
keczup. Dodajemy
przyprawy, zalewamy szklanką
wody i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 2 godziny w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, stawiamy na gazie, dolewamy
wodę lub rosół w ilości nam odpowiadającej. Gotujemy chwilkę (
mięso powinno być mięciuteńkie), zaprawiamy zahartowaną
śmietaną. Doprawiamy do smaku. Zupa wychodzi gęsta, aromatyczna i pyszna. Podawać z
pieczywem. Smacznego :)

