Wykonanie

Fenomenalne!!! Nie
mogę znaleźć innego słowa, które lepiej i dokładniej określi ich smak.... Są po prostu fenomenalne!!!
Rogale Marcińskie są już na blogu jakiś czas (klik) :) Tradycyjnie wypieka się je w dniu 11 listopada. Od 2008 roku nazwa "
Rogal Świętomarciński" jest zastrzeżona. Podstawą nadzienia są biały
mak oraz
orzechy. W dzisiejszym przepisie zmieniłam nadzienie. Nie ma
daktyli ani fig za to jest całe mnóstwo
orzechów,
migdałów,
moreli i
śliwki kalifornijskiej... no i oczywiście biały
mak bez którego ten
rogal nie byłby taki cudownie pyszny.
Ciasto drożdżowe listkujące, to niezmiennie to samo które robiłam do tej
pory.... Uważam, że jest genialne..... Całość, mimo że wymaga sporo pracy i czasu to bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na nadzienie:320g białego
maku250ml
mleka270g
orzechów włoskich120g
migdałów bez skórki150g
suszonej moreli50g
śliwki kalifornijskiej50g kandyzowanej
skórki pomarańczowej (2 łyżki)120g marcepanu60g
herbatników pettit beure2 łyżki
miodu lub golden
syrupu (klik)2 łyżki
cukru pudru7 łyżek
śmietany kremówki 30%Mak zalać wrzącym
mlekiem i odstawić do wystygnięcia.
Migdały uprażyć chwilę na suchej patelni.
Morele i
śliwki jeśli są miękkie nie wymagają namoczenia jeśli są twarde to zalać wrzątkiem tak tylko by je wrzątek przykrył i odstawić na 15 minut. Odcedzić.
Mak,
migdały,
orzechy,
morele, skórkę i
śliwki zmielić dwukrotnie przez maszynkę. Na koniec wrzucić
herbatniki tak by "przeczyściły" maszynkę. Marcepan zmiksować z
cukrem, golden
syrupem i kremówką. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie.Składniki na ciasto:1 szkl letniego
mleka30 g świeżych
drożdży3
żółtka1/2 ekstraktu z
wanilii3,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki
masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego
masła 82% (do wałkowania)Przygotować zaczyn: Do ½ szklanki ciepłego
mleka dodać 1 łyżkę
cukru i
drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami
cukru i ekstraktem
waniliowym w garnuszku na kogel –
mogel.
Masło (50g) roztopić w małym rondelku i przestudzić.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli i wymieszać w dużej misce. Dodać zaczyn, pozostałe
mleko i kogel
mogel. Połączyć, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste Na koniec dodać roztopione, ostudzone
masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz.Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt ok. 45x25 – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g
masła dokładnie rozsmarować na cieście lub pokroić w
płatki i równo rozłożyć. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć górną część tak, by przykryła te pozostałe – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno
mąką – ciasto jest plastyczne) Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać w
sumie 3
razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je
między wałkowaniami przez 1 godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki ma minimum 5 godzin a najlepiej na na całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.ponadto:1
jajko roztrzepane do posmarowania
rogali1 szklanka
cukru pudru + 1 łyżeczka
soku z cytryny + ok 4-6 łyżeczek gorącej
wody (dobrze rozetrzeć na
lukier). Jeśli
lukier ma
mieć biały kolor rozetrzeć z odrobina
białka.posiekane
orzechy,
migdały i
skórka pomarańczowa do posypaniaCiasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i na prostokąt o wymiarach ok 63 cm x30 (dłuższa część stanowi górę i dół) Podzielić je na 12 trójkątów o wymiarach ok 10cmx30cm (Podstawa
winna być 3x krótsza od
boku trójkąta. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta naciąć, założyć na masę
makową i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając
między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Wyrośnięte
rogale posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować a następnie posypać siekanymi
orzechami,
migdałami i
skórką pomarańczową. Smacznego :)


