Wykonanie
Do tego wypieku podchodziłam jak przysłowiowy
pies do jeża...
Serio.... Przepisów znalazłam tysiące, ale nie mogłam się jakoś do żadnego przekonać.... Dopiero w wakacje kiedy to miałam okazję osobiście być na pokazie robienia strudla w Cafe Residenz na terenie Pałacu Schönbrunn postanowiłam, że też samodzielnie się
porwę na niego... Udało się....
Powiem Wam, że już od bardzo dawna żadne ciasto nie zniknęło tak błyskawicznie w całości. Smak jest fenomenalny. Nad zwijaniem i rozciąganiem jeszcze popracuję bo już wiem, że nie była to moja ostatnia przygoda ze strudlem. Jeśli i Wy do tej
pory nie robiliście tego typu wypieku bardzo gorąco Was zachęcam :) A jeśli kiedykolwiek będziecie w Wiedniu to zajrzyjcie do Cafe Residenz, gdzie będziecie mogli na żywo wziąć udział w pokazie robienia strudla oraz zakupić gotowy smakołyk na miejscu. A tymczasem przepis wedle Ich receptury. Bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:250g
mąki typ 7002g
soli (1/4 łyżeczki)1
jajko100g letniej
wody20g
olejuWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Ja pomogłam sobie thermomixem, ale możecie zrobić to też malakserem lub ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przełożyć je do naoliwionej miski i odstawić w temp.pokojowej na minimum 30 minut by odpoczęło.Składniki na chrupiącą
bułkę:100g
bułki tartej50g
masłaMasło rozgrzać na patelni i na roztopione gorące wrzucić
bułkę tartą. Podsmażyć ją na złoto i wystudzić.Składniki na farsz:170g
rodzynek3-4 łyżki
rumu lub
wódki140g
cukru pudru10g
cynamonu1kg
jabłek (waga po obraniu)10g
soku z cytrynyponadto:roztopione
masło (ok 3/4 szkl)
cukier puder do posypania
lody i
bita śmietana do podania
Rodzynki zalać
alkoholem i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder przesiać z
cynamonem i wymieszać.
Jabłka obrać wydrążyć środki i pokroić w cieniutkie plasterki.Wymieszać z
sokiem z cytryny, dodać
cynamonowy cukier,
rodzynki i podsmażoną
bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220-230 stopni. (W piecach konwekcyjnych profesjonalnych wystarczy 190stopni i 20 minut - w tradycyjnych domowych ten czas jest dłuższy a temp. musi być wyższa).Na duży stół (!) wyłożyć bawełniany materiał (np prześcieradło). Oprószyć je
mąką. Na blat stołu lub stolnicę lekko oprószoną
mąką wyłożyć ciasto i lekko go rozwałkować na średnio gruby placuszek. Następnie ciasto przekładamy na bawełniany materiał i rozciągamy. Jest to najtrudniejszy i najbardziej żmudny etap przygotowywania strudla. Specjalistom z wiedeńskiego Strudelshow zajmuje to dosłownie moment. Podrzucając wysoko ciasto i łapiąc równocześnie go naciągają. Film z tego niesamowitego wykonania możecie zobaczyć tutaj:Idealnie przygotowane i rozciągnięte ciasto to takie przez które bez trudu można przeczytać podłożoną gazetę :) Rozciągnięte ciasto będzie miało wymiar ponad 1m kwadratowego. Na jeden jego koniec wykładamy nadzienie tworząc coś na kształt dużego cygara. Nawijamy na niego delikatnie ciasto. Całość smarujemy rozpuszczonym
masłem a następnie łapiąc za końce prześcieradła zwijamy strudel. Końce skręcamy i lekko podwijamy by farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Ewentualny nadmiar ciasta ścinamy. Strudel przekładamy na blachę natłuszczoną dokładnie
masłem. Gotowy strudel smarujemy rozpuszczonym
masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut w temp. 210 stopni na złoto. Po upieczeniu i wyjęciu od razu ponownie smarujemy rozpuszczonym
masłem, a po wystudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.Najlepiej smakuje podawany z
lodami,
bitą śmietaną i filiżanką
kawy :) Smacznego :)