Wykonanie
![](/Data/Images/olainthekitchen.blogspot.com\2013_slash_02_slash_chrupiace-nalesniki-na-tusty-czwartek/l/-1522886067.jpg)
Karnawał dobiega końca. Dzisiaj tłusty czwartek ulubiony dzień łasuchów. Jeśli nie mamy ochoty na pączki czy chrusty zapraszam na naleśniki nadziane
jabłkami.Składniki na 7 sztuk:300 g
mąki120 ml ciepłej
wody50 g
masła1 łyżka
wódki1 szczypta
soli3 średniej wielkości
jabłka100 g
cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka
cynamonusok z cytrynycukier puderolej do smażenia
Mąkę przesiać, dodać
masło,
wodę,
wódkę i
sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić
sokiem z cytryny.
Jabłka połączyć z
cukrem i
cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.Blat posypać
mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć
cukrem pudrem.