Wykonanie
popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany przez Niemców.Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem
śmietany lub gałką
lodów.
Składniki:Ciasto:
mąka - 3 szklanki
olej - 2 łyzki
ocet - 1 łyzeczkaciepła
woda - 1 szklanka
sól - szczyptaNadzienie:
jabłka- 7 dużych
cynamon - 1,5 łyżeczki
cukier puder - 2 łyżkiPonaddto:
cukier puder - do posypania ciasta
bułka tarta - 2 łyzki
masło - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
Wykonanie:
Mąkę w melakserze mieszamy z
solą, dodajemy
olej i
wodę,mieszamy do momentu, aż powstanie nam masa kulowa i odchodzić będzie od ścianek melaksera. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 , 5 godziny.
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, piórka, kostkę - pokrójcie jak lubicie,dodajemy
cynamon i opcjonalnie
cukier.Nastawiamy piekarnik na 180*Ceraz
pora na wyrabianie ciasta, nie jest to proste, ale wykonalne.Potrzebujemy sporo miejsca i najlepiej duże bawełniane prześcieradło, na nim będziemy zwijać ciasto.Podstawa to nasmarować ciasto
olejem,delikatnie rozwałkować,
potem wkładamy dłonie najlepiej zwilżone
olejem pod ciasto i naciągamy,aby było tak cienkie przez które możemy coś zobaczyć niemal że przeźroczyste.Uwierzcie to jest istotne,gdy za pierwszym razem robiłam i nie podeszłam do tego skrupulatnieciacho wyszło bardzo twarde.Tak więc warto poświęcić chwilę i naciągać do skutku.Odcinamy grube krawędzie w koło.Rozpuszczamy
masło i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całe
bułką tartą. Kładziemy wcześniej przygotowane
jabłka około 15 cm od krawędzi zwijania.Prześcieradło, tkaninie podnosimy do góry i ciasto nam przykryje
jabłka i tak podnosimy,aż będziemy
mieli pozawijany cały strudel.Końcówki dociskamy i odcinamy - nie zawijamy pod spód(zrobiłam tak za pierwszym razem i było BARDZO twarde).Smarujemy ciasto pozostałym
masłemi wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 30 - 35 minut.Podajemy na ciepło,mnie najlepiej smakuje ze
śmietaną posypaną odrobiną
cynamonu.Smacznego!