ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane z kruszonką

Jabłka zapiekane z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(8 głosów)
5
0
8 5
admin
5 / 5 stars
Jabłka zapiekane z kruszonką
Pieczone jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych owoców mnóstwo . Mogą to być same jabłka lub łączone z innymi owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci. Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!
Składniki
1,5 kg jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kruszonka
90 g masła
125 g mąki
80 g cukru pudru (lub drobnego brązowego)
szczypta soli
Przygotowanie
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut aż kruszonka będzie złocista.
Propozycja podania
Deser można podawać ze śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką lodów śmietankowych.
Wskazówki
Kruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy brązowy cukier zamiast cukru pudru.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/jablka_kruszonka/przepis.html