Wykonanie
![](/Data/Images/www.kwestiasmaku.com\zielony_srodek_slash_salatki_jablka_slash_jablka_kruszonka_slash_przepis/l/-2037410058.jpg)
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(8 głosów)5
![](/Data/Images/www.kwestiasmaku.com\zielony_srodek_slash_salatki_jablka_slash_jablka_kruszonka_slash_przepis/l/2019714377.jpg)
08 5admin5 / 5 stars
Jabłka zapiekane z kruszonkąPieczone
jabłka pod kruszonką to łatwy i lekki deser. Ciasta jest niewiele, a soczystych
owoców mnóstwo . Mogą to być same
jabłka lub łączone z innymi
owocami: sezonowymi lub mrożonymi. Wymarzony deser dla dzieci. Najlepszy gorący, zaraz po upieczeniu. Polecam!Składniki1,5 kg
jabłek (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)2 łyżki
rodzynek2 łyżki
rumu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuKruszonka90 g
masła125 g
mąki80 g
cukru pudru (lub drobnego brązowego)szczypta
soliPrzygotowanie
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać
rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć
masło,
mąkę,
cukier i
sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki
masła pokryją się
mąką z
cukrem.Piekarnik nagrzać do 170 stopni C . Naczynie żaroodporne (ok. 20 x 30 cm) grubo wysmarować
masłem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę
jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć
cynamonem.
Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut aż kruszonka będzie złocista.Propozycja podaniaDeser można podawać ze
śmietaną w oddzielnej miseczce lub z gałką
lodów śmietankowych.WskazówkiKruszonka będzie miała bardziej wyrazisty smak jeśli damy
brązowy cukier zamiast
cukru pudru.
![](/Data/Images/www.kwestiasmaku.com\zielony_srodek_slash_salatki_jablka_slash_jablka_kruszonka_slash_przepis/l/2039178569.jpg)