ßßß
Chodził za mną strudel z jabłkami. Stchórzyłam jednak bo przeraziła mnie wizja rozciągania ciasta. Zostawiłąm sobie to na okazję kiedy będę miała więcej czasu i zrobiłam tartę z jabłkami. Przepis znalazłam tutaj . Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach i będzie świetną bazą do ciasteczek. Na pewno wypróbuję je w najbliższym czasie. A tarta z jabłkami to mistrzostwo. I nie zepsuło jej nawet to, że zapomniałam posłodzić jabłka. Na szczęście były słodkie.Składniki ( w oryginale blacha 23 cm, piekłam w 26 cm)240 g mąki150 g masł.a2 żółtka80 g cukru pudruWszytskie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.1 kg jabłek100g cukru1 łyżeczka cynamonugarść rodzynek1 łyżka masłaJabłka pokroić w kostkę, podsmażać na maśle. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C.