Wykonanie
Szarlotkę sypaną odkryłam dopiero w ubiegłym roku. Pyszny prosty placek, w którym moje córy się zakochały. Dzisiaj u mnie w nieco innej odsłonie. Zapraszam.
Składniki:1 , 5 szkl. mieszanki ziaren (tutaj)1,5 szkl.
mąki jaglanej1/2 szkl.
cukru (ja dodałam ale była dla mnie za słodka, następnym razem pominę
cukier)1 łyżeczka
proszku do pieczenia170 g zimnego
masłaszczypta
soli himalajskiej1 kg
jabłek50 g
rodzynek1/2 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować
masłem. Zmielone ziarna,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odrobinę odcisnąć, dodać
rodzynki,
cynamon i wymieszać.
1/3 suchej mieszanki wysypać równomiernie na spód tortownicy, na to ułożyć kolejno: połowę
jabłek, 2 część suchej mieszanki, resztę
jabłek, ostatnią część mieszanki. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach
masło, rozłożyć równomiernie.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny w 180 st.C, do zrumienienia się wierzchu.Tą tortownicę podczas pieczenia ułożyłam w formie do tart. Czasem się zdarzy, że
masło wycieknie z formy i
potem pali się w piekarniku.Pycha :)