Wykonanie
Moja wersja szarlotki na ciepło z
lodami. Jestem z niej wyjątkowo dumna. Wymaga trochę pracy, zwłaszcza w wersji mini, ale jest wyśmienita.Składniki na 6 mini szarlotek (foremki o średnicy 8 cm, mierzone u podstawy):Ciasto:2 szklanki
mąki250 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1/2 szklanki
cukru pudru2
żółtkadwie szczypty
soli2 łyżki lodowatej
wodyMąkę,
sól i
cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtko i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać
wodę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, uformować w walec, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.Schłodzone ciasto pokroić nożem na 6 plastrów. Każdy rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć foremki. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta, najlepiej za pomocą nożyczek, ale tak, by pół centymetra ciasta wystawało ponad brzeg foremki. Schować do lodówki na ok. 15 minut.W tym czasie przygotować
jabłka.Nadzienie z papierówek:8 papierówek2 łyżki
soku z cytryny3-4 łyżki
sosu karmelowego3 płaskie łyżki
bułki tartej1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
śmietany kremówki, do posmarowania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, plastry lub kostkę. Dowolnie. Skropić
sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z
sosem karmelowym.Schłodzone
spody mini tart wysypać delikatnie
bułką tartą (nie za dużo) i wypełnić
jabłkami.Drugą cześć ciasta pokroić na 6 równych plastrów. Każdy rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Wyciąć koło o średnicy foremki mierzonej od góry. Za pomocą ozdobnej foremki wyciąć dowolny kształt na środku placka. Przykryć nim
jabłka i dokładnie zlepić brzegi. Krawędzie można ozdobić dociskając widelcem. Gotowe szarlotki schować do lodówki na 10-15 minut. Można je również przygotować wcześniej, a upiec następnego dnia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Przed włożeniem do piekarnika wierzch tart posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec 15-20 minut, aż sok z
jabłek zacznie "bąblować" przez otwory, a wierzch się zrumieni.Podawać na ciepło z
lodami lub
bitą śmietaną.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: