Wykonanie
Jedna z naszych ulubionych.... Prosta z niewielką ilością składników, na cieniutkim chrupiącym cieście....
Kurczak,
por,
oliwki,
rukola... Cudownego smaku nadaje też
oliwa z
awokado, którą szczerze pokochałam i bardzo Wam polecam. Jest delikatna i pyszna w smaku. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:600 g m ą ki50 g
drożdży1 łyżeczka
soli70 ml
oleju z
awokado (użyłam Greencado - klik)350 ml letniej
wody2 łyżeczki
bazylii3 łyżeczki
oreganoponadto:
sos pomidorowy (klik)400g
żółtego sera350g
piersi kurczakaszynka lub
szynka parmeńska1 ząbek
czosnkuprzyprawa warzywna domowa (klik)1 mały
porczarne oliwkisól morska w kryształkach
rukolaolej z
awocado (Greencado - klik)
Wodę,
oliwę i
drożdże wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut aż ruszą.
Mąkę wymieszać z
solą,
bazylią i
oregano najlepiej w malakserze a następnie powoli dolewać wcześniej wymieszane składniki i bardzo dobrze wyrobić. Ulepić kule i wstawić do lodówki (tak, tak do lodówki!!!) na minimum godzinę. W tym czasie ciasto powinno mocno urosnąć.
Kurczaka pokroić w średnio cienkie paski. Ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę, dodać 2 łyżki
oleju z
awokado i odrobinę
przyprawy warzywnej. Wrzucić do tego paski
kurczaka i dobrze wymieszać.
Szynkę poszarpać w kawałki.Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Blachę (tę z wyposażenia piekarnika natłuścić, wyłożyć ciasto, posmarować
sosem pomidorowym i posypać tartym
serem. Ułożyć
pora pokrojonego w piórka,
kurczaka,
szynkę (jeśli jest wędzona zwykła, parmeńską dajemy już po upieczeniu) i
oliwki. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Po upieczeniu posypać
rukolą, delikatnie oprószyć
solą morską i polać
oliwą z
awokado. Podobnie upiec drugą pizzę. Smacznego :)



