Wykonanie

Kolejny klasyk... Do tej
pory robiłam go na zwykłym
biszkopcie kakaowym, przekładałam
bitą śmietaną i
wiśniami. Dzisiejszy przepis Pierra Herme znaleziony na stronie Cioccolato Gatto jest nie tyle bardziej skomplikowany, co wymaga większych przygotowań, ale zapewniam Was, że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni i pokusić się o zrobienie tej wersji
tortu. Polecam baaardzo :)Składniki na
wiśnie:125g
porto lub
wiśniówkisok z 1/2
pomarańczy4 zgniecione ziarna
pieprzu1 mała laska
cynamonuskórka z cytryny (tylko żółta cześć) pokrojona w duże plastryok 350g
wiśni (u mnie w
syropie)Wszystkie składniki oprócz
wiśni umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Na wrzątek wrzucamy
wiśnie i gotujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy, wyjmujemy
przyprawy i
skórkę cytrynową. Osuszamy na ręczniku papierowym. 12 najładniejszych sztuk odkładamy do dekoracji.Składniki na blaty
czekoladowe:40g
kakao35g
mąki pszennej tortowej3,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli75g rozpuszczonego
masła9
żółtek5
białek150g
cukruBiałka ubijamy ze szczyptą
soli i z połową
cukru na sztywna pianę. W oddzielnym naczyniu
żółtka miksujemy z
cukrem do uzyskania puszystej masy.
Mąki i
kakao przesiewamy i mieszamy.
Masło i połowę sypkich składników dodajemy do
żółtek i miksujemy, dodajemy część
białek i miksujemy dalej. Wymieszać całość ze wszystkimi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Ciasto wylać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni przez ok.35 minut do suchego patyczka. Upieczony wystudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty.Składniki na
syrop:70g
cukru70g
wody4 łyżeczki zalewy w której macerują się
wiśnieWszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić na noc do lodówkiSkładniki na warstwę
czekoladową:375g
śmietany kremówki 36%1 łyżeczka
cukru65g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao150g
serka mascarponeŚmietankę,
cukier i posiekaną
czekoladę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia, dodajemy
kakao,
serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Składniki na warstwę
waniliową:375g
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1
laska wanilii2,5 płaskiej łyżeczki
żelatyny2 łyżki zimnej
wody1 łyżeczka
wiśniówkiŻelatynę zalać
wodą i odstawić. 300g
śmietany kremówki ubić na sztywno z
cukrem. Dodać ziarenka
wanilii. 75g
śmietany podgrzać z
laską wanilii. Wystudzić lekko.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej i gdy stanie się gładka i płynna dolać do
śmietanki wcześniej podgrzewanej. Wymieszać. Dodać łyżkę ubitej
śmietany i wymieszać raz jeszcze. Na koniec całość delikatnie wmieszać do ubitej kremówki.Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy i zapiąć obręcz. Skropić go 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę waniliowej
śmietany, na niej ułożyć odcedzone wcześniej
wiśnie, a następnie przykryć je drugą częścią waniliowej
śmietany. Przykryć blatem który znów ponczujemy. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężało. Wyłożyć 2/3 czekoladowej
śmietany i przykryć ostatnim naponczowanym blatem. Na wierzch wyłożyć resztę czekoladowej
śmietany i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.Składniki do dekoracji:wiórki
czekoladowe12szt wcześniej odłożonych
wiśni375g
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier.
Śmietaną wysmarować dokładnie boki, a na wierzchu zrobić 12 rozetek tylką 2C lub 1M. W każdej rozetce umieścić po jednej wisience. Boki obsypać drobnymi, a wierzch grubymi wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)


