ßßß Cookit - przepis na Na krem:

Na krem:

nazwa

Wykonanie

Nieczęsto robię torty. Głównie chyba dlatego, że ich wykonanie wymaga na ogół sporo czasu i jeszcze więcej cierpliwości, której mi niestety brakuje ;) Ten jest wyjątkiem i wracam do niego z przyjemnością, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny brata. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, ładnie się prezentuje, a smakuje po prostu wspaniale. Już po przeczytaniu znalezionego na Moich Wypiekach przepisu, wiedziałam, że po prostu muszę go zrobić. Ponieważ jednak biszkopty bywają kapryśne, ten z oryginalnego przepisu zastąpiłam niezawodnym biszkoptem rzucanym, wzbogaconym tu o kawową nutę.
Tort składa się z trzech blatów czekoladowych nasączonych likierem kawowym lub samą kawą w wersji bezalkoholowej, warstwy powideł śliwkowych oraz kremu śmietanowego usztywnionego dodatkiem mascarpone i wzbogaconego wiórkami mlecznej czekolady. Jest wilgotny, aromatyczny, wspaniały :)
Gorąco polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (większa też będzie ok, ale trudniej będzie przekroić biszkopt na 3 blaty):
5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy instant dobrej jakości (możecie pominąć)
Na krem:
500ml śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
1 – 2 łyżki cukru pudru
50g mlecznej czekolady, startej na tarce
Dodatkowo:
około 200ml mocnej kawy lub 130ml likieru kawowego wymieszanego z 50ml wody
1 słoik powideł śliwkowych
75g mlecznej czekolady do dekoracji boków tortu, startej na tarce
Polewa:
1 łyżeczka żelatyny (lub 1 listek)
60g niesolonego masła
4 łyżki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę, kakao oraz kawę przesiej, odłóż.
Białka ubij w misie miksera, wsypując pod koniec cukier, łyżka po łyżce. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka i wymieszaj.
Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową, boków niczym nie smaruj. Wlej masę i wyrównaj.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu formę z biszkoptem upuść (najlepiej dwukrotnie) na podłogę z wysokości około 60cm. Pod spód warto podłożyć ściereczkę, żeby płytki nie ucierpiały ;)
Wstaw formę z powrotem do piekarnika i studź z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy biszkopt wystygnie, oddziel delikatnie boki od formy i wyjmij go na talerz. Przekrój na 3 równe blaty.
Zaparz szklankę mocnej kawy, osłódź ją łyżeczką cukru i pozostaw do wystygnięcia lub wymieszaj likier kawowy z wodą.
Schłodzoną kremówkę ubij z mascarpone, uważając by jej nie przebić. Na koniec dodaj cukier puder. !/3 kremu odłóż do miseczki, a do reszty wrzuć stratą czekoladę i krótko wymieszaj (najlepiej szpatułką).
Ułóż pierwszy z blatów tortu na paterze lub talerzu i nasącz 1/3 kawy lub mieszanki z likierem. Posmaruj połową powideł i wyłóż na to 1/2 kremu z czekoladą, wyrównaj. Połóż kolejny blat czekoladowy, nasącz kolejną porcją mieszanki kawowej, posmaruj resztą powideł oraz kremu. Na wierzch ułóż ostatni z blatów biszkoptowych i nasącz pozostałym płynem.
Boki tortu posmaruj odłożonym wcześniej kremem bez czekolady i obsyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.
żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody. Pozostałe składniki umieść w małym rondelku i zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj dokładnie. Gdy polewa zacznie tężeć udekoruj nią wierzch tortu.
Gotowy tort schłódź w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/13/tort-kawowy-z-powidlami-sliwkowymi-i-kremem-straciatellacoffee-cake-with-straciatella-filling