ßßß
Nieczęsto robię torty. Głównie chyba dlatego, że ich wykonanie wymaga na ogół sporo czasu i jeszcze więcej cierpliwości, której mi niestety brakuje ;) Ten jest wyjątkiem i wracam do niego z przyjemnością, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny brata. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, ładnie się prezentuje, a smakuje po prostu wspaniale. Już po przeczytaniu znalezionego na Moich Wypiekach przepisu, wiedziałam, że po prostu muszę go zrobić. Ponieważ jednak biszkopty bywają kapryśne, ten z oryginalnego przepisu zastąpiłam niezawodnym biszkoptem rzucanym, wzbogaconym tu o kawową nutę.Tort składa się z trzech blatów czekoladowych nasączonych likierem kawowym lub samą kawą w wersji bezalkoholowej, warstwy powideł śliwkowych oraz kremu śmietanowego usztywnionego dodatkiem mascarpone i wzbogaconego wiórkami mlecznej czekolady. Jest wilgotny, aromatyczny, wspaniały :)Gorąco polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (większa też będzie ok, ale trudniej będzie przekroić biszkopt na 3 blaty):5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki kakao2 łyżeczki kawy instant dobrej jakości (możecie pominąć)Na krem:500ml śmietany kremówki3 łyżki serka mascarpone1 – 2 łyżki cukru pudru50g mlecznej czekolady, startej na tarceDodatkowo:około 200ml mocnej kawy lub 130ml likieru kawowego wymieszanego z 50ml wody1 słoik powideł śliwkowych75g mlecznej czekolady do dekoracji boków tortu, startej na tarcePolewa:1 łyżeczka żelatyny (lub 1 listek)60g niesolonego masła4 łyżki cukru3 łyżki ciemnego kakao2 łyżki kwaśnej śmietanyWykonanie:Mąkę, kakao oraz kawę przesiej, odłóż.Białka ubij w misie miksera, wsypując pod koniec cukier, łyżka po łyżce. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka i wymieszaj.Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia.Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową, boków niczym nie smaruj. Wlej masę i wyrównaj.Piecz w temperaturze 170°C przez około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu formę z biszkoptem upuść (najlepiej dwukrotnie) na podłogę z wysokości około 60cm. Pod spód warto podłożyć ściereczkę, żeby płytki nie ucierpiały ;)Wstaw formę z powrotem do piekarnika i studź z uchylonymi drzwiczkami.Gdy biszkopt wystygnie, oddziel delikatnie boki od formy i wyjmij go na talerz. Przekrój na 3 równe blaty.Zaparz szklankę mocnej kawy, osłódź ją łyżeczką cukru i pozostaw do wystygnięcia lub wymieszaj likier kawowy z wodą.Schłodzoną kremówkę ubij z mascarpone, uważając by jej nie przebić. Na koniec dodaj cukier puder. !/3 kremu odłóż do miseczki, a do reszty wrzuć stratą czekoladę i krótko wymieszaj (najlepiej szpatułką).Ułóż pierwszy z blatów tortu na paterze lub talerzu i nasącz 1/3 kawy lub mieszanki z likierem. Posmaruj połową powideł i wyłóż na to 1/2 kremu z czekoladą, wyrównaj. Połóż kolejny blat czekoladowy, nasącz kolejną porcją mieszanki kawowej, posmaruj resztą powideł oraz kremu. Na wierzch ułóż ostatni z blatów biszkoptowych i nasącz pozostałym płynem.Boki tortu posmaruj odłożonym wcześniej kremem bez czekolady i obsyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody. Pozostałe składniki umieść w małym rondelku i zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj dokładnie. Gdy polewa zacznie tężeć udekoruj nią wierzch tortu.Gotowy tort schłódź w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego :)