Wykonanie
Nieczęsto robię
torty. Głównie chyba dlatego, że ich wykonanie wymaga na ogół sporo czasu i jeszcze więcej cierpliwości, której mi niestety brakuje ;) Ten jest wyjątkiem i wracam do niego z przyjemnością, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny brata. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, ładnie się prezentuje, a smakuje po prostu wspaniale. Już po przeczytaniu znalezionego na Moich Wypiekach przepisu, wiedziałam, że po prostu muszę go zrobić. Ponieważ jednak
biszkopty bywają kapryśne, ten z oryginalnego przepisu zastąpiłam niezawodnym
biszkoptem rzucanym, wzbogaconym tu o
kawową nutę.Tort składa się z
trzech blatów
czekoladowych nasączonych
likierem kawowym lub samą
kawą w wersji bezalkoholowej, warstwy
powideł śliwkowych oraz kremu
śmietanowego usztywnionego dodatkiem
mascarpone i wzbogaconego wiórkami
mlecznej czekolady. Jest wilgotny, aromatyczny, wspaniały :)Gorąco polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 20cm (większa też będzie ok, ale trudniej będzie przekroić
biszkopt na 3 blaty):5 dużych jaj (
białka i
żółtka oddzielnie)3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakao2 łyżeczki
kawy instant dobrej jakości (możecie pominąć)Na krem:500ml
śmietany kremówki3 łyżki
serka mascarpone1 – 2 łyżki
cukru pudru50g
mlecznej czekolady, startej na tarceDodatkowo:około 200ml mocnej
kawy lub 130ml
likieru kawowego wymieszanego z 50ml
wody1 słoik
powideł śliwkowych75g
mlecznej czekolady do dekoracji
boków tortu, startej na tarcePolewa:1 łyżeczka
żelatyny (lub 1 listek)60g niesolonego
masła4 łyżki
cukru3 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Mąkę,
kakao oraz
kawę przesiej, odłóż.
Białka ubij w misie miksera, wsypując pod koniec
cukier, łyżka po łyżce. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj
żółtka i wymieszaj.Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do połączenia.Dno formy wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową,
boków niczym nie smaruj. Wlej masę i wyrównaj.Piecz w temperaturze 170°C przez około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu formę z
biszkoptem upuść (najlepiej dwukrotnie) na podłogę z wysokości około 60cm. Pod spód warto podłożyć ściereczkę, żeby płytki nie ucierpiały ;)Wstaw formę z powrotem do piekarnika i studź z uchylonymi drzwiczkami.Gdy
biszkopt wystygnie, oddziel delikatnie boki od formy i wyjmij go na talerz. Przekrój na 3 równe blaty.Zaparz szklankę mocnej
kawy, osłódź ją łyżeczką
cukru i pozostaw do wystygnięcia lub wymieszaj
likier kawowy z
wodą.Schłodzoną kremówkę ubij z
mascarpone, uważając by jej nie przebić. Na koniec dodaj
cukier puder. !/3 kremu odłóż do miseczki, a do reszty wrzuć stratą
czekoladę i krótko wymieszaj (najlepiej szpatułką).Ułóż pierwszy z blatów
tortu na paterze lub talerzu i nasącz 1/3
kawy lub mieszanki z
likierem. Posmaruj połową powideł i wyłóż na to 1/2 kremu z
czekoladą, wyrównaj. Połóż kolejny blat
czekoladowy, nasącz kolejną porcją mieszanki kawowej, posmaruj resztą powideł oraz kremu. Na wierzch ułóż ostatni z blatów
biszkoptowych i nasącz pozostałym płynem.Boki
tortu posmaruj odłożonym wcześniej kremem bez
czekolady i obsyp startą
czekoladą. Wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.
żelatynę rozpuść w minimalnej ilości
wody. Pozostałe składniki umieść w małym rondelku i zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną
żelatynę i wymieszaj dokładnie. Gdy polewa zacznie tężeć udekoruj nią wierzch
tortu.Gotowy tort schłódź w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego :)