Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 50g
kakao- 140g drobnego
cukru- 5
jajek- 4 łyżki
oleju*na krem- 400ml
śmietany 30%- 100g
serka mascarpone- 50g
mlecznej czekolady- 1 łyżka
cukru pudru*na polewę- 4 łyżki
cukru- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
żelatyny- 60g
masła*dodatkowo- 100ml
likieru kawowego- 1 słoiczek
powideł śliwkowych- 70g
mlecznej czekolady do dekoracji
boków ciastaSposób przygotowania:1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia
jajek z
cukrem na puszystą, gęstą piankę. Stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
kakao, proszkiem oraz
olej, delikatnie miksujemy.2. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na 3 krążki.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
serek mascarpone i
cukier puder. Krem mieszamy ze startą
czekoladą.4. Każdy blat ciasta nasączamy
likierem wymieszanym z 50ml
wody. Jeden blat kładziemy na paterze, smarujemy 1/2 powideł oraz 1/3 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy pozostałymi powidłami i ponownie 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem. Boki wyrównujemy pozostałym kremem i obsypujemy je startą
czekoladą.5. Wszystkie składniki na polewę, oprócz
żelatyny zagotowujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody, mieszamy z masą
kakaową, studzimy, aż lekko zgęstnieje, następnie polewamy wierzch ciasta, całość studzimy kilka godzin.Inspiracja: mojewypieki