Wykonanie
Torty robię rzadko, ten robiłam wczoraj pierwszy raz z okazji urodzin
męża i tak zawładnął
sercami i podniebieniami mojej rodziny, że postanowiłam go zapisać w moich przepisach.Przepis znalazłam na stronie Stylowi.pl, ale
potem zauważyłam go w wielu innych miejscach m.in na stronie Moje Wypieki- którą uwielbiam, i jest dla mnie inspiracją:)Ja robiłam w wersji bezalkoholowej. Torcik Polubiłam przede wszystkim za to że wyszedłDo tego mąż stwierdził, że to chyba najlepszy tort domowej roboty jaki jadł . Niestety nie jest tak szybki w wykonaniu jak większość przepisów na tej stronie – no, ale w końcu to TORT:)Składniki na
czekoladowe blaty:5
jajek140 g jasnego
brązowego cukru100 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
kakao4 łyżki
oleju słonecznikowego lub rzepakowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
kakao – wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania
białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i
olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty
czekoladowe.
Krem śmietankowy z
mleczną czekoladą:400 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru50 g
mlecznej czekolady, startej na tarceWszystkie składniki powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić kremówkę i
mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać
cukier puder.Ubity
krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą
czekoladą.Moja mała modyfikacja polegała na tym,że dałam pół na pół
czekolady mlecznej z gorzką.Nasączenie:130 ml
likieru kawowego (*można zastąpić mocną
kawą)50 ml
wodyWymieszać
likier i
wodęJa nasączyłam tylko
kawą rozpuszczalną (2 łyżeczki i 100 ml
wody)Ponadto:1 słoiczek
powideł śliwkowych50 – 70 g
mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia
boków tortuWykonanieOdłożyć 5 łyżek
kremu śmietankowego.Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę
kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który naponczować połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką
kawową.Boki posmarować cienką warstwą odłożonego
kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą
czekoladą. Wierzch
tortu oblać gęstniejącą polewą
kakaową. Całość schłodzić.Polewa
kakaowa z
żelatyną (zawsze błyszcząca i miękka, nawet prosto z lodówki!):4 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
kakao60 g
masła1 łyżeczka
żelatynyŻelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać
żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.Uwaga: polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do dekoracji
tortu.Smacznego :-).