Wykonanie
Smaczne, wilgotne, nie za słodkie ciasto.
Składniki:ciasto:5
jajek220 g
mąki pszennej180 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki pepsipół szklanki
oleju3 łyżki
kakaododatkowo:300 ml
śmietany tortowej 36 %2 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżka
żelatynygalaretka pepsi:1 litr pepsiopakowanie
żelatyny na 1 litr płynu ( 20 g )
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem, dodajemy
żółtka a następnie
olej i pepsi.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.Gdy ciasto nam stygnie to robimy
galaretkę pepsi.Opakowanie
żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej
wody by napęczniała. Pepsi wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą
żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy by nam wystygła.Gdy ciasto jest zimne rozpuszczamy łyżkę
żelatyny w łyżce
wody by napęczniała a
potem dolewamy wrzątku do wysokości 1/4 szklanki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i pod koniec wlewamy chłodną
żelatynę ciągle ubijając. Wykładamy
bitą śmietanę na ciasto, gdy nasza
galaretka z pepsi zaczyna krzepnąć wykładamy ją na
śmietanę. Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny.SMACZNEGO