Wykonanie
Jak znudzą nam się zwyczajne gofry, możemy zrobić z nich torcik. Dzieci za nimi przepadają.
Składniki:4
jajka3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
oleju4 łyżki
śmietanypół łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
śmietanki tortowej 36%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatynyCiasto na gofry, ubić pianę na sztywno, do
żółtek dodać
olej,
śmietanę też ubić, przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać pianę , jak za gęste można dodać 2-3 łyżki
wody gazowanej.Upiec gofry.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody i przestudzić.
Śmietankę ubić z
cukrem dodać letnią
żelatynę, wymieszać, smarować gofry układając je jeden na drugim.Wstawić do lodówki by masa dobrze zastygła. Podawać oproszone
cukrem pudrem lub
owocami, ja podałam z
dżemem jagodowym.Na samym początku były polane nitkami karmelowymi, niestety przed zrobieniem zdjęcia zostały skradzione przez moje córki, zostały same kropelki.