ßßß
Jesienny przekładaniec z kremem dyniowym i powidłami. Pyszne, wilgotne od kawy, kremowe ciastko w formie kostki tortowej. Duża porcja. Ciasto powstało na podobieństwo do słonecznikowca . Krem dyniowy ma idealną konsystencję, nadaje się do przekładania tortów lub do dekoracji babeczek. To zmodyfikowany krem dyniowy z przepisu na tiramisu (pominęłam kremówkę i dodałam żelatynę). W końcu - taki placek nie mógłby obejść się bez nuty śliwkowej, stąd w przepisie powidła. Polecam :-).Składniki na kakaowo - korzenne blaty:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wody1 szklanka cukru3 łyżki kakao (płaskie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5 jajek, białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, przyprawę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.500 g serka kremowego (mascarpone lub philadelphia)400 g puree z dyni*4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki cynamonu8 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) lub 2 listki żelatyny30 ml wodyKremowy serek i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, cynamon, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej cynamonu. Na sam koniec wmiksować przestudzoną żelatynę, stopniowo, najpierw dodając do niej odrobinę kremu dyniowego, następnie tak przygotowaną żelatynę dodając do reszty kremu.Nasączenie:pół szklanki likieru kawowego lub kawyPonadto:3/4 słoiczka powideł śliwkowych (około 220 g)1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekancynamon, do oprószeniaSkładniki na sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%1 łyżka masłaW małym garnuszku podgrzać śmietankę i masło, nie osiągając punktu wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania gęstego sosu. Odstawić do zgęstnienia.Wykonanie:Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, w której był pieczony. Nasączyć połową ilości likieru kawowego lub kawy. Posmarować równo powidłami. Z kremu dyniowego odjąć 1 szklankę i odłożyć do dekoracji. Resztę kremu dyniowego wyłożyć na powidła, równo rozsmarować przy pomocy szpatułki. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą likieru lub kawy. Na wierzch ciasta wylać gęstniejący sos czekoladowy, równo rozprowadzić. Obsypać orzeszkami. Odłożony krem dyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki i kremem udekorować ciasto. Oprószyć cynamonem.Schłodzić w lodówce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).