Wykonanie
Jesienny przekładaniec z kremem
dyniowym i powidłami. Pyszne, wilgotne od
kawy, kremowe
ciastko w formie kostki tortowej. Duża porcja. Ciasto powstało na podobieństwo do słonecznikowca . Krem
dyniowy ma idealną konsystencję, nadaje się do przekładania
tortów lub do dekoracji babeczek. To zmodyfikowany krem
dyniowy z przepisu na tiramisu (pominęłam kremówkę i dodałam
żelatynę). W końcu - taki placek nie mógłby obejść się bez nuty śliwkowej, stąd w przepisie powidła. Polecam :-).Składniki na
kakaowo - korzenne blaty:3/4 szklanki
oleju rzepakowegopół szklanki
wody1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao (płaskie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.Po wystudzeniu:5
jajek,
białka i
żółtka oddzielniepół szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
przyprawę, proszek,
sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie
żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić
ostrym nożem na 2 blaty
kakaowe.500 g
serka kremowego (
mascarpone lub philadelphia)400 g puree z dyni*4 - 5 łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)2 łyżeczki
cynamonu8 g
żelatyny w proszku (2 łyżeczki) lub 2 listki
żelatyny30 ml
wodyKremowy
serek i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce).
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić kremowy
serek i
cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni,
cynamon, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej
cynamonu. Na sam koniec wmiksować przestudzoną
żelatynę, stopniowo, najpierw dodając do niej odrobinę kremu
dyniowego, następnie tak przygotowaną
żelatynę dodając do reszty kremu.Nasączenie:pół szklanki
likieru kawowego lub
kawyPonadto:3/4 słoiczka
powideł śliwkowych (około 220 g)1 szklanka drobno posiekanych
orzechów włoskich lub pekan
cynamon, do oprószeniaSkładniki na sos
czekoladowy:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%1 łyżka
masłaW małym garnuszku podgrzać
śmietankę i
masło, nie osiągając punktu wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania gęstego sosu. Odstawić do zgęstnienia.Wykonanie:Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, w której był pieczony. Nasączyć połową ilości
likieru kawowego lub
kawy. Posmarować równo powidłami. Z kremu
dyniowego odjąć 1 szklankę i odłożyć do dekoracji. Resztę kremu
dyniowego wyłożyć na powidła, równo rozsmarować przy pomocy szpatułki. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą
likieru lub
kawy. Na wierzch ciasta wylać gęstniejący sos
czekoladowy, równo rozprowadzić. Obsypać orzeszkami. Odłożony krem
dyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki i kremem udekorować ciasto. Oprószyć
cynamonem.Schłodzić w lodówce.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).