Wykonanie
Pyszne ciasto
tortowe o delikatnym smaku
cappuccino. Wykonane z kremem bez dodatku
jajek i
masła, na bazie
mascarpone i
bitej śmietany. Na cieście
czekoladowym. Wilgotne i nieprzesłodzone. Kroi się równo i pięknie prezentuje na
stole. Polecam :-).Składniki na ciasto:5 dużych
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie125 g
gorzkiej czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej125 g
masła1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej (proszku)150 g drobnego
cukru do wypieków125 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć/zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladę, zmiksować.
Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej
wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy czekoladowej wbijać
żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
czekoladową.Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o
boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, następnie przekroić na dwa blaty.Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, przez około 12 - 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.Blaty można naponczować np.
likierem kawowym/kawą wymieszanym z
wodą.250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 g
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 płaskie łyżeczki
żelatyny w proszku lub 2 listki
żelatyny60 g
kawy cappuccino (proszku z opakowania)3 łyżki
cukru pudru (lub więcej/mniej - zależy to od
cappucino)
Serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować dokładnie z
cappucino.
Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki zimnej
wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić (nie może być gorąca i powinna być nadal płynna).Kremówkę ubić na sztywno razem z
cukrem pudrem. Wlewać przestudzoną
żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do
serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.Na wierzch:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru20 g
kawy cappucino (proszku z opakowania)Kremówkę i
cukier ubić na sztywno w misie miksera.WykonanieWystudzone ciasto przełożyć kremem
cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć
cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego :-).