ßßß
Pyszne ciasto tortowe o delikatnym smaku cappuccino. Wykonane z kremem bez dodatku jajek i masła, na bazie mascarpone i bitej śmietany. Na cieście czekoladowym. Wilgotne i nieprzesłodzone. Kroi się równo i pięknie prezentuje na stole. Polecam :-).Składniki na ciasto:5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie125 g gorzkiej czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej125 g masła1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)150 g drobnego cukru do wypieków125 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć/zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, następnie przekroić na dwa blaty.Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, przez około 12 - 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.Blaty można naponczować np. likierem kawowym/kawą wymieszanym z wodą.250 g serka mascarpone, schłodzonego250 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny60 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)3 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)Serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować dokładnie z cappucino.Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić (nie może być gorąca i powinna być nadal płynna).Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.Na wierzch:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudru20 g kawy cappucino (proszku z opakowania)Kremówkę i cukier ubić na sztywno w misie miksera.WykonanieWystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego :-).