Bardzo smaczne ciasto o smaku kawowym. Nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień - koniecznie musi odstać kilka godzin w lodówce. Przepis znalazłam tutaj.Czas przygotowania: 60 min. + 30 min. na pieczenieIlość porcji: 12 (tortownica 24 cm)Składniki na ciasto:5 jajek125g gorzkiej czekolady125g masła1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej150g cukru pudru125g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaodrobina masła do wysmarowania tortownicyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.Masło utrzeć mikserem. Dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować.Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni. (UWAGA - pilnować, bo łatwo się przypala)Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.Składniki na masę cappuccino:250g serka mascarpone250g śmietany kremówki 36%3 płaskie łyżeczki żelatyny50g kawy cappuccino (w proszku)ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczycappuccino)Serekmascarpone zmiksować krótko z cappuccino.Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder.Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę.Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.Składniki na masę śmietanową:250g śmietany kremówki 36%1 łyżka cukru pudruok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypaniaŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.Wykończenie ciasta:W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat.Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem.Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino.Włożyć na kilka godzin do lodówki.