Obłędnie pyszne ciasto. Mięciuteńkie blaty przełożone kremem z dodatkiem cappuccino, a całość uwieńczona bitą śmietaną.... Prawdziwie pyszna kawa w kawałku ciasta... Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:5 jajek125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej125g masła1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej)150g cukru125g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty.250g serka mascarpone250g śmietany kremówki 36%3 płaskie łyżeczki żelatyny60g kawy cappuccino (w proszku)ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczycappuccino)Serekmascarpone zmiksować krótko z cappuccino. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.250g śmietany kremówki 36%1 łyżka cukru pudruok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypaniaŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego :)