Wykonanie
Tort ten zrobiłam dla kolegi na urodziny jego szwagra :) nie mam wprawy z masa plastyczna pracowałam z nią dopiero drugi raz , pierwszy raz użyłam go do dekoracji
tortu córci , który też w niedługim czasie wam przedstawię :). Tak więc potrzebuje jeszcze praktyki ,ale trzeba ćwiczyć , kwiaty robiłam po raz pierwszy , ale efekt i tak bardzo mnie zadowolił .Niestety zdjęcia przekroju dodam później o ile nie zapomnieli o Mnie i je zrobili :D , ale uwierzcie na słowo wyglądały fantastycznie dolna masa
śmietankową z
wiśniami , górna
mus czekoladowy mmmm...

Składniki :(podaje na tort 26 cm )Ciasto :6
jajek1 szklanka
mąki pszennej ( 2 łyżki
mąki zastępujemy 2 łyżkami
kakao)1/2 szklanki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu1 łyżka
octu2 łyżki
kakaoMasa śmietankowa :250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki 36 %3 łyżki
cukru pudru300 g
wiśni z kompotu3 łyżeczki
żelatynyMus czekoladowy :150 g
czekolady gorzkiej 70 %250 g
śmietany 36 %2
białka20 g
cukruewentualnie 3 łyżeczki
żelatynySyrop do nasączania:50 ml
wiśniówki100 ml kompotu z
wiśniKrem
maślany:1/2 szklanki
mleka4 szklanki
cukru pudru bardzo miałkiego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego45 dag zimnego pokrojonego w drobna kostkę
masłaDekoracja : na tort 26 cm40 dag masy plastycznej na tort 20 cm25 dag masy plastycznej
barwniki spożywczeOpis wykonania :Ciasto :1.
Białka ubijamy, dodajemy
cukier i ubijamy na lśniącą, sztywna pianę.2.
Żółtka mieszamy z
octem i
proszkiem do pieczenia i dodajemy do
białek delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesiana
mąkę, mieszamy.3. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i upuszczamy na ziemię w blaszce z wys. ok. 30 cm zapobiegnie to opadaniu ciasta i wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.4.Wystudzony
biszkopt przekrawamy na 3 części.(Przepis ten znalazłam na jednym z blogów, ale już bardzo dawno i niestety nie wiem jakim, ale jest naprawdę świetny i odtąd tylko używam tego przepisu ).Masa śmietankowa :1. Mocno schłodzona
śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania
cukier, następnie dodajemy dobrze wymieszany
serek i delikatnie łączymy z ubitą
śmietanką tak by nie było grudek.2.
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej
wody, by napęczniała, następnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody. Dodajemy łyżeczkę masy śmietankowej rozrabiamy i dodajemy do reszty masy dobrze mieszamy by składniki się połączyły.3.
wiśnie dobrze odcedzamy.
Mus czekoladowy :1.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, następnie ubijamy
śmietankę i
białka ( każde osobno ).2. Łączymy
śmietankę wraz z
białkami i delikatnie mieszamy. Niewielka ilość przekładamy do miseczki i mieszamy z niewielka ilością ciepłej rozpuszczoną
czekolada, dodajemy do całości i mieszamy następnie dodajemy resztę
czekolady i wszystko staranie, ale delikatnie łączymy.3. Jeżeli chcecie bardziej stabilna masę możecie dodać
żelatynę postępujemy tak jak w
masie śmietankowej.
Syrop do nasączania :1. Połączyć kompot z
wiśniówką ewentualnie można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
alkoholu. Jeżeli tort będą jadły dzieci nie dodawać go wcale, wtedy należy nasączyć go naparem z
herbaty z dodatkiem
soku z cytryny i niewielkiej ilości
cukru.
Lukier królewski :1. Ekstrakt
waniliowy,
cukier i
mleko miksujemy razem, następnie dodajemy zimne
masło i miksujemy przez 10 minut.Przygotowanie
tortu :1.
Biszkopt umieszczamy w
ramce lub tortownicy nasączamy
syropem, rozkładamy
wiśnie i smarujemy masa
śmietankową, przykrywamy kolejnym blatem. Ponownie nasączamy rozkładamy
mus czekoladowy, przykrywamy ostatnim
biszkoptem.2. Wkładamy do lodówki na 3 godziny by masy dobrze stężały.3. Po tym czasie tort wykrajamy i formy, aby przy otwieraniu obręczy nie pękł.4. pokrywamy tort lukrem królewskim dokładnie ja zabarwiłam go
kakaem i staranie wyrównujemy packą, wkładamy na 1 godzinę do lodówki.5. Masę plastyczną rozwałkowujemy i nakładamy na
lukier wyrównujemy packą, dowolnie dekorujemy.Ja wykonałam różyczki tylką nr. 2, 31, 104, 113 by tort się nie zapadł umieściłam patyczki
bambusowe. Do wykonania całości toru użyłam podwójnej ilości ciasta i rozlałam na 2 tortownice o średnicy 26 i 20 cm, pojedynczej ilości
musu czekoladowego i podwójnej ilości masy śmietankowej.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy