Wykonanie
Podwójnie urodzinowy, podwójna niespodzianka - dla mamy i córki - z odpowiednią ilością motylków i "różyczek". :)To moja pierwsza zabawa z masą
cukrową i... już wiem, że zdecydowanie się do tego nie nadaję. Szczerze podziwiam cudeńka, które można z niej stworzyć. Jednak to poziom wtajemniczenia, którego nigdy nie osiągnę, więc pokornie
wrócę do dekoracji
owocami,
bakaliami i
czekoladą. No! może poza jednym małym wyjątkiem - ciacha, którego nie
mogę sobie wybić z głowy, a przy którym masa cukrowa odegra kluczową rolę... ;)
źródło przepisu: tortowomrufkowo.blogspot.comciasto
czekoladowekostka
masła4 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaszklankę
cukru4
jajka (
białka i
żółtka osobno)
cukier waniliowy (dałam ekstrakt z
wanilii)2 łyżki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
mąkiMasło,
kakao,
mleko i
cukier zagotować, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać
żółtka, ekstrakt
waniliowy i
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4
białek, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą (lub
kaszą manną) foremki o średnicy około 20 cm .Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odwrócić "do góry nogami" i pozostawić do ostudzenia.Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.masa chałwowa250 g
masła300 - 350 g
chałwy waniliowejłyżka ekstraktu z
waniliiponadto400 g
wiśni (u mnie 200 g mrożonych i 200 g z
syropu)
syrop z
wiśni do nasączeniaWszystkie składniki ubić mikserem na gładką i puszystą masę.
Wiśnie osączyć na papierowym ręczniku (mrożone rozmrozić).Pierwszy blat delikatnie nasączyć, posmarować 1/4 masy i równomiernie rozłożyć połowę
wiśni. Przykryć kolejnym blatem i powtórzyć procedurę. Nałożyć ostatni, delikatnie przygnieść i nałożyć resztę kremu na górę i boki.Masa cukrowaźródło przepisu: atinabc.blox.pl800 g
cukru pudru100 g glukozy4 łyżeczki
żelatyny70 ml
wodyŻelatynę rozpuścić w wodzie (ciągle mieszając). Następnie naczynie z rozpuszczoną
żelatyną postawić nad parą
wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby
syrop się NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.Kiedy
syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany
cukier puder ciągle mieszając. Można dodać kilka kropelek
aromatu do ciast np.
migdałowy,
waniliowy lub
pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.Blat lekko posypać
cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.Jeżeli dekoracja na tort będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i część przygotować białą, a część kolorową. Jeśli po dodaniu barwnika masa będzie bardziej klejąca, dosypać jeszcze trochę
cukru pudru.Masy tej nie chowa się do lodówki, bo
zrobi się twarda jak kamień. Od razu po przygotowaniu należy nałożyć ją na tort, masa szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.Smacznego!