Wykonanie

Dzisiejszy obiad zanim zagościł na naszym
stole tłukł mi się po głowie od jakiegoś czasu :) Uwielbiamy
chili con carne pojawiło się już na blogu tutaj (klik), dzisiaj jednak postanowiłam z nim troszkę pokombinować i tak oto powstała cudowna sycąca
tarta na kruchym cieście. Dodatek
gorzkiej czekolady podkreśla jej smak więc nie rezygnujcie z niego ;) Polecam Wam baaaardzoSkładniki na ciasto:200g
mąki pszennejszczypta
soli100g
masła1
jajko3 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.Składniki na nadzienie:500g mielonej
wołowiny2 łyżki
oliwy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka pokrojonych
pomidorów (400g)1 puszka
czerwonej fasoli (400g)2 łyżki
keczupu1/2 szklanki
bulionu wołowego1/2 szkl
białego wina1 łyżka czerwonej mielonej
papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
oreganosól do smaku3 kostki
gorzkiej czekolady (75-80%)ponadto:1 kulka
sera mozzarellaroszponkaNa rozgrzanej
oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko
cebulę, papryczkę i przeciśnięty
czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy
wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy
bulion i
wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy
przyprawy,
keczup i
pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną
fasolę oraz
czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. W razie konieczności zagęszczamy 1 łyżką
mąki pszennej.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy
mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na ok 15 minut.Wierzch dekorujemy
roszponkąSmacznego :)


