ßßß Cookit - przepis na Tarta chili con carne

Tarta chili con carne

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy obiad zanim zagościł na naszym stole tłukł mi się po głowie od jakiegoś czasu :) Uwielbiamy chili con carne pojawiło się już na blogu tutaj (klik), dzisiaj jednak postanowiłam z nim troszkę pokombinować i tak oto powstała cudowna sycąca tarta na kruchym cieście. Dodatek gorzkiej czekolady podkreśla jej smak więc nie rezygnujcie z niego ;) Polecam Wam baaaardzo
Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
szczypta soli
100g masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.
Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.
Składniki na nadzienie:
500g mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
1 puszka czerwonej fasoli (400g)
2 łyżki keczupu
1/2 szklanki bulionu wołowego
1/2 szkl białego wina
1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku
3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%)
ponadto:
1 kulka sera mozzarella
roszponka
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. W razie konieczności zagęszczamy 1 łyżką mąki pszennej.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na ok 15 minut.
Wierzch dekorujemy roszponką
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/tarta-chili-con-carne.html