Wykonanie
W mijające wakacje leniłam się prze, prze, przeokrutnie! Blogi przeglądałam, ale weny do kuchennych rewolucji całkowicie nie miałam. Lipiec zaczęłam od wakacji w Hiszpanii, później upały zastałam w domu i jedyne co można było w kuchni robić to
lody :)Później nastała era cotygodniowych wyjazdów do Trójmiasta i zanim się obejrzałam mamy 25 sierpnia, 3 wakacyjne posty i pierwsze 15 stopni za oknem od 2-3 miesięcy.Wakacje się kończą. I choć już jestem ponad miesiąc po urlopie, a wrzesień czy październik nie oznaczają dla mnie powrotu do książek, to i tak żal mi dzieciaków dźwigających przepełnione plecaki. Jedyna rzecz, jakiej im zazdroszczę to kompletowanie "wyprawki" szkolnej.- Jest to chyba jedyna rzecz, która pozytywnie nastawiała mnie na kolejny rok szkolny. Nowe zeszyty, pachnące gumki, czy kolorowe długopisy...to był prawdziwy luksus! Do tej
pory z tęsknotą zerkam na sklepowe półki z artykułami szkolnymi :)W każdym razie pozostało jeszcze kilka dni wakacji. I choć pizzerinki były pyszne, to w tym tygodniu nie zaglądajcie jeszcze "na dłużej" do kuchni. Cieszcie się ostatnimi wolniejszymi chwilami- uczniowie, studenci i mamy wspomnianych grup.
Kurek jest teraz dużo, poczekają na Was ten jeden tydzień! :)

Składniki na 4 pizzerinkibaza (ciasto):250g
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
oreganołyżeczka
cukruopakowanie
drożdży instant (7g)2 łyżki
oliwyok. 180ml
wodyWszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Wodę lekko podgrzewamy i razem z
oliwą dodajemy do suchych składników.Zagniatamy całość dokładnie na jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40minut do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos oraz
kurki.
sos pomidorowy:250g
pomidorów (użyłam babcinych koktajlowych)mała
cebulkaząbek
czosnku2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakukilka listków
bazylii+250g świeżych
kurek100g parzonego
boczkułyżka
masłasól i
pieprz do smaku
ser mozzarella w kulce 125gNa lekko rozgrzaną
oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz drobno poszatkowaną
cebulkę. Wrzucamy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe, przyprawiamy i smażymy do odparowania nadmiaru
soków. Na końcu dodajemy poszatkowane listki
bazylii i odstawiamy sos do przestudzenia.Na rozgrzaną patelnię
boczek i lekko wytapiamy. Następnie dorzucamy
masło oraz umyte i osuszone
kurki. Dusimy pod przykryciem ok. 10minut i odstawiamy do ostygnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i nadajemy każdej części kształt niewielkiego placka. Na każdą pizzę nakładamy po łyżce
sosu pomidorowego, cienko pokrojonego
sera oraz podsmażone
kurki z
boczkiem.Pizzerinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220stopni do zrumienienia brzegów- ok. 15minut.

Smacznego!