ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki z boczkiem i kurkami

Pizzerinki z boczkiem i kurkami

nazwa

Wykonanie

W mijające wakacje leniłam się prze, prze, przeokrutnie! Blogi przeglądałam, ale weny do kuchennych rewolucji całkowicie nie miałam. Lipiec zaczęłam od wakacji w Hiszpanii, później upały zastałam w domu i jedyne co można było w kuchni robić to lody :)
Później nastała era cotygodniowych wyjazdów do Trójmiasta i zanim się obejrzałam mamy 25 sierpnia, 3 wakacyjne posty i pierwsze 15 stopni za oknem od 2-3 miesięcy.
Wakacje się kończą. I choć już jestem ponad miesiąc po urlopie, a wrzesień czy październik nie oznaczają dla mnie powrotu do książek, to i tak żal mi dzieciaków dźwigających przepełnione plecaki. Jedyna rzecz, jakiej im zazdroszczę to kompletowanie "wyprawki" szkolnej.- Jest to chyba jedyna rzecz, która pozytywnie nastawiała mnie na kolejny rok szkolny. Nowe zeszyty, pachnące gumki, czy kolorowe długopisy...to był prawdziwy luksus! Do tej pory z tęsknotą zerkam na sklepowe półki z artykułami szkolnymi :)
W każdym razie pozostało jeszcze kilka dni wakacji. I choć pizzerinki były pyszne, to w tym tygodniu nie zaglądajcie jeszcze "na dłużej" do kuchni. Cieszcie się ostatnimi wolniejszymi chwilami- uczniowie, studenci i mamy wspomnianych grup. Kurek jest teraz dużo, poczekają na Was ten jeden tydzień! :)
Składniki na 4 pizzerinki
baza (ciasto):
250g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki oregano
łyżeczka cukru
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżki oliwy
ok. 180ml wody
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wodę lekko podgrzewamy i razem z oliwą dodajemy do suchych składników.
Zagniatamy całość dokładnie na jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40minut do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos oraz kurki.
sos pomidorowy:
250g pomidorów (użyłam babcinych koktajlowych)
mała cebulka
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
kilka listków bazylii
+
250g świeżych kurek
100g parzonego boczku
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
ser mozzarella w kulce 125g
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowaną cebulkę. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy i smażymy do odparowania nadmiaru soków. Na końcu dodajemy poszatkowane listki bazylii i odstawiamy sos do przestudzenia.
Na rozgrzaną patelnię boczek i lekko wytapiamy. Następnie dorzucamy masło oraz umyte i osuszone kurki. Dusimy pod przykryciem ok. 10minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i nadajemy każdej części kształt niewielkiego placka. Na każdą pizzę nakładamy po łyżce sosu pomidorowego, cienko pokrojonego sera oraz podsmażone kurki z boczkiem.
Pizzerinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220stopni do zrumienienia brzegów- ok. 15minut.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/08/pizzerinki-z-boczkiem-i-kurkami.html